Pred prenovo stanovanja je treba najprej izbrati barve. Dejstva, ki vplivajo na izbor, so vsekakor: velikost prostora, višina stropov, barva okenskih okvirjev in vrat, novejši ali starejši prostor in podobno. V vsakem primeru bo barvni izbor močno vplival na občutek prostranosti in osvetljenosti sob.

Nevtralna barvna paleta

Nevtralna barvna paleta je idealna za tiste, ki ne želijo eksperimentirati. To sta bela in črna v vseh odtenkih, med katere spadajo umazano bela, barva slonovine, bež, kavno bela, barva starega pergamenta, kamna, vsi odtenki sive… Tako imenovana prehodna nevtralna paleta vključuje modro, modrozeleno, zeleno, vijolično in nekaj odtenkov sive.

Med toplimi barvami, ki se nagibajo k nevtralni paleti, velja omeniti barvo terakote in belo z odtenkom rdeče in rumene. Materiali, ki običajno spremljajo nevtralni izbor barv, so: naravni les, bambus, marmor, prodnik in druge vrste naravnega kamna, železo, bombaž…

Živahne barve

Barve vplivajo na razpoloženje. Za svetle intenzivne barve velja, da privabljajo pozitivno energijo, širijo toploto, zaupanje in vitalnost. Prostoru dajejo »mladosten« videz, v katerem se vsakdo dobro počuti. Ker gre za intenzivne barve, vam svetujemo, da premislite, kako boste kombinirali  druge dekorativne elemente: pohištvo, zavese, preproge… Prav tako razmislite, ali boste z intenzivno barvo prebarvali vse stene ali pa morda le eno ali dve.

Kombinacije živahnih in nevtralnih barv

Če boste z intenzivnimi barvami prebarvali vse stene, naj bo preostanek interjerja v beli barvi ali barvi naravnega lesa. Za razbitje enoličnosti ali kot zanimiv dodatek naj bodo strop in okenske niše v nevtralni beli barvi ali nežnem odtenku sive.

Če boste med seboj kombinirali dve močni barvi, kar posebno lepo pride do izraza na stopniščih, pazite, da bo imel prostor dovolj naravne svetlobe. Priporočljivo je tudi, da je ta prostor nekoliko večji, saj ga intenzivne barve lahko na videz pomanjšajo in utesnijo. V prostore, katerih stene so obarvane z dvema ali več intenzivnimi barvami, je priporočljivo postaviti enostavno temno ali svetlo pohištvo in enobarvne dekorativne elemente.

Primere uporabe barv v prostoru si oglejte tukaj.