Težko si predstavljamo, da so še pred nekaj leti v naših domovih kraljevali stropni lestenci, na stenah pa je bilo opaziti komaj kakšno luč. Takšen slog razsvetlitve je v zadnjem času povsem zamenjala vgradna razsvetljava, lestenec pa je prevladujoč položaj ohranil le še v dnevni sobi. Vgradne luči imajo praviloma že vgrajene svetlobne regulatorje za nastavljanje jakosti osvetlitve, s katerimi vplivamo na videz prostora. Minimalistično opremljen dom, za katerega je značilen sterilen in hladen videz, je toplejši prav z veliko količino svetlobe.

Pet zlatih pravil

leddnevna.jpg

  • Na slabo zravnane stenske, stropne in druge površine nikdar ne montirajte plafonjer, ki svetlobo usmerjajo navzgor – tako bo vidna vsaka nepravilnost.
  • Bolje je, da ob delovni pult ne namestite halogenskih sijalk, saj naj bi bile po prepričanju mnogih zdravju škodljive.
  • Če se odločate za nakup poceni luči neznane blagovne znamke, izberite takšne s plafonjerami v temni barvi. Svetle bi lahko že hitro potemnele.
  • Reliefno stensko površino boste najlaže poudarili, če jo boste osvetlili z ozkim žarkom svetlobe v strop usmerjenega reflektorja.
  • Prostor, poudarjen z belimi stene ali s sijajnimi premazi, ne bo videti lep, če bo močno osvetljen. Izberite rajši bolj umirjen način osvetlitve in poudarite posamezne detajle.

Dobro osvetljena otroška soba

otroskasoba.jpg

Od vseh sob v stanovanju naj bi bila prav otroška soba pravilno in dobro osvetljena. Na strop lahko namesto enega lestenca namestite luči, ki so med seboj povezane s kovinsko vrvjo. Na voljo so v mnogih domišljijskih oblikah: otroci radi vidijo, da je njihovo »kraljestvo« polepšano z drobnimi čebelicami, ki svetijo s stropa. Dodate lahko tudi stenske luči zanimivih oblik, kot so na primer luči v obliki račk ali globusa, če ima vaš otrok rad zemljepis.

Pohištvo z vgrajeno razsvetljavo

kuhinja.jpg

Tudi dnevna soba bo zanimivejša, če jo boste polepšali raznolikimi viri svetlobe. Drznejši in ustvarjalnejši naj preizkusijo čare LED-razsvetljave, ki jo je mogoče vgraditi v tla ali pohištvo. Če je to za vas preveč, poskusite s točkasto razporejeno stropno razsvetljavo. Na voljo pa imate tudi LED-razsvetljavo za steklene površine v modri, zeleni in rdeči barvi. Tako lahko razsvetlite le police na omari in dobili boste izjemen vizualni učinek.

Poudarite tudi ogledalo na hodniku

ogledalo.jpg

V ogledalu še zadnjič preverimo, kakšni smo videti pred odhodom od doma, zato je pomembno, da je ogledalo dobro osvetljeno. Le tako se vam namreč ne bo zgodilo, da bi od doma odšli v krilu, na katerem je madež. Vgradne stenske luči ob ogledalu bodo te težave preprečile. Priporočljivo je, da tudi v omaro za čevlje in plašče vgradite luči – tako boste imeli večji pregled nad vsebino.