S skrivanjem denarja proti nemoči

»Ženske so v preteklosti znale skrivati denar;  po malem so dajale na kup ob plačevanju mesečnih stroškov, saj je bila to takrat pametna poteza – morale so se zaščititi, ker so imele majhne možnosti za zaposlitev,« razlaga BJ Gallagher, psihologinja in avtorica knjige »Why Don't I Do the Things I Know Are Good For Me« (Zakaj ne počnem stvari, za katere vem, da mi koristijo). Gallagherjeva dodaja, da je od narave in dolžine zveze odvisno, ali in koliko ji bo skrivanje denarja škodilo.

»Danes ženske vedo tudi za druge možnosti – če se ločijo, bo ločitev finančno udarila tako njo kot njenega moža. Vendar pa se bo njegovo premoženje popravilo v dveh letih, njeno pa morda tudi nikoli, razen če se ponovno poroči. Končala bo v revščini,« razlaga Gallagherjeva in dodaja, da se ženske tega zavedajo in da se s skrivanjem denarja borijo z občutkom nemoči, ko bi se soočile s težavami.

Škodljivo za zvezo

Vendar pa lahko prav to škoduje zvezi. »To bi označila za finančno neiskrenost, in dolgoročno je lahko to tako nevarno za zvezo kot na primer skok čez plot,« pravi Daniela Shreier, psihologinja in asistentka na Šoli profesionalne psihologije v Chicagu. Najpogosteje se to dogaja na dva načina – skrivanje kreditnih kartic in bančnih izpiskov ali pa celo poseben, skrit bančni račun. Oboje pa je po mnenju Schreierjeve škodljivo za vašo zvezo.

Ženske tak način varčevanja pojasnjujejo kot način ohranjanja neodvisnosti in nanj ne gledajo kot »sklad za beg«.