Oglejmo si, kateri »zeleni« dokumentarci so bili nominirani za oskarja.

Gasland

Gre za vizualno provokativno zgodbo, ki si jo je zamislil režiser Josh Fox. Navdih je dobil, ko mu je neko podjetje ponudilo denar v zameno za vrtanje nafte na njegovem zemljišču v Pensilvaniji. Začel je raziskovati nevarnosti takšnega vrtanja in nastal je dokumentarec.

gaslandbig_537x398.jpg

Verjetno je ta film eden najbolj kontroverznih izmed nominiranih – prikazuje resne zdravstvene in okoljske posledice takšnega črpanja nafte, z nominacijo in dobrimi kritikami pa je na noge dvignil velike naftne industrialce.

Waste Land

Newyorško-brazilski umetnik Vik Muniz je osrednji lik dokumentarnega filma Waste Land. Muniz potuje na največje svetovno smetišče Jardim Gramacho v Riu de Janeiru. Na tem odpadu pobiralci (catadori) iščejo plastične, kovinske in druge predmete, ki bi jih bilo mogoče prodati.

wastelandpickers_537x398.jpg

Navdihujoča zgodba se osredotoči na zanimive ljudi, ki delajo kot pobiralci smeti na odpadu, in na umetniški projekt, v katerega se zapletejo z Munizom, ki dokumentira njihova življenje in poudari problem odpadkov, revščine in okolja.

Sun Come Up

Sune Come Up je dokumentarec o prebivalcih otokov Carteret v Papui Novi Gvineji. Naraščanje morja, ki ga povzroča globalno segrevanje, predstavlja veliko grožnjo za njihov življenjski prostor. Film se osredotoča na trud otočanov, da zapustijo svoje domove in poiščejo nove, pri tem pa se soočajo s kompleksno in agresivno kulturo izven svojega domačega okolja.

suncomeupbig_537x398.jpg

Warriors of Quigang

Gre za dokumentarni film, ki se osredotoča na kitajsko vas, prežeto z onesnaženostjo, ki jo povzroča industrija. Polje kmetovalca Zhanga Gonglija je zalito s strupeno tekočino iz novo odprtega tovarniškega obrata v bližini njegove zemlje. Ko Gongli izgubi sodno bitko za odškodnino, se mu pridružijo vaščani in skupaj se začno boriti proti industriji.

warriorsofquigang3_537x398.jpg

Film sledi prizadevanjem kmeta, da bi ustavil uničevanje okolja in zdravja prebivalcev ter jih nahranil s poceni dobrinami. Petletna bitka zbliža vaško skupnost v želji za zavarovanjem svoje prihodnosti in prihodnosti svojih otrok.