Mardi Gras ali »debeli torek«

Za pripravo prave pustne zabave z navdihom tradicionalnega karnevala okrasite dom z barvami, značilnimi za Mardi Gras: vijoličasto za pravico, zeleno za vero in zlato za oblast. Barve so bile določene že leta 1892, zato z njimi ne skoparite in pričarali boste nepozabno vzdušje! Ponavljajo naj se vsepovsod: od vabil na zabavo, do praporjev, balonov, zastav – pa vse do hrane! Vse mora biti vijoličasto, zeleno in zlato!

mardi_gras2.JPG

Datum se sicer spreminja, a zabava mora biti vedno v torek, pred postom – na ta dan se odvijajo karnevali po vsem svetu. Vsak sprevod se nanaša na določeno vsebino, ki je običajno sposojena iz zgodovine ali mitologije, v New Orleansu pa se zna zgoditi, da je osrednja tema Hollywood. V sprevodih se znajdejo glasbeniki, plesne skupine in maske, udeleženci pa gledalcem mečejo najrazličnejše okraske – koralde, zlatnike, igračke, bombone…

Karnevalska pojedina

Kajunska kuhinja se ponaša z izjemnim bogastvom okusov in vonjev. Za vas smo pripravili jedilnik z dvema značilnima jedema – kajunskimi škampi na kreolski način, ki so tradicionalna louisianska jed, in jambalayo s klobaso ter rižem. Uspeh bo zagotovljen, če boste jedi na mizo postavili hkrati. Predlagamo, da večerjo zaključite z značilnim kraljevskim kolčem Mardi Gras. Eden izmed gostov bo posebno srečen, saj bo v svojem kosu torte našel skrit zaklad, ki mu bo prinesel srečo!

kajun.jpg

Poleg jedače seveda ne sme manjkati niti pijača. Mardi Gras je ena redkih priložnosti, ko lahko ob hrani pijete koktajle, kot so daiquiri, hurricane in margarita! Tudi ameriško pivo se dobro ujema s kajunsko kuhinjo.

Prava neworleanška glasba

Za pripravo pravega pustnega ozračja, vam predlagamo originalno neworleanško jazzovsko glasbo. Poslušate lahko tudi mardi gras, ki ga izvaja Queen Ida ter skladbo Dr. Johna Goin’ back to New Orleans.

Ne pozabite na maske!

Mardi Gras je odlična priložnost za maskiranje. Če se odločite za bolj preprost videz, si lahko nadenete masko in veliko pisanih korald. Če pa se odločite za bolj zapleteno možnost, se preoblecite v priljubljen lik: bodite plesalka, sodnik, gusar… Brez strahu se prepustite svoji ustvarjalnosti! Če želite zabavo še bolj popestriti, je najbolje, da začnete večer kar z izdelavo maske!

mardi_gras.jpg

Več informacij o neworleanškem karnevalu, recepte za kajunske jedi in druga navodila za pripravo pustne zabave najdete tukaj.