Poročilo inštituta navaja, da kemikalije lahko povzročijo rakava obolenja ter nevrološke in reproduktivne težave, lahko pa sprožijo tudi astmo in alergijske reakcije. Zato je ceneje in varneje, da osvežilce zraka izdelate sami - z osnovnimi predmeti, ki jih najdete v gospodinjstvu. Tukaj je nekaj načinov, kako do dišeče kopalnice.

Prijetni vonj eteričnega olja

Na manjše koščke vate nakapljajte majhno količino dišečega eteričnega olja, nato pa jih postavite v manjšo posodico na vrhu omarice. Še en trik s koščki vate – lahko jih potisnete v kartonsko rolo toaletnega papirja. Prijeten vonj se bo sprostil vsakič, ko bo kdo zavrtel rolo, torej ravno ob priložnostih, ko je najbolj potreben.

dsc03177.jpg

Izkoristite moč pecilnega praška, ki vsrka večino neprijetnih vonjev. Enostavno napolnite manjšo posodico s pecilnim praškom in vsak mesec zamenjajte vsebino. Posodico lahko okrasite s cvetličnimi lističi, kamenčki ali čim drugim; pomembno je, da ne prekrijete popolnoma pecilnega praška. Tako boste poskrbeli tudi za okrasje v kopalnici. Dišeče sveče v kopalnici so prav tako dobra, hkrati pa tudi estetska rešitev.

Beli kis za hitro osvežitev

Vonje vsrkava tudi kis. Če želite hitro osvežiti kopalnico, obrišite stene in druge površine s krpo, prepojeno z belim kisom. Osredotočite se na območje okoli straniščne školjke. Za enostavnejšo rešitev zlijte kis v straniščno školjko in ga pustite delovati kakšno uro, nato pa potegnite vodo. Za še večjo učinkovitost kombinirajte kis s pecilnim praškom. V školjko lahko tudi spustite nekaj tekočega mila za roke in nato po njeni notranjosti nekajkrat potegnete z metlico.

3289295489_9d5ed09377.jpg

In še en uporaben nasvet: sveži listi evkaliptusa, ki jih lahko kupite v bližnji cvetličarni,  zelo uspešno osvežijo zrak v kopalnici. Postavite jih v vazo nad straniščno školjko.

Z malo znanja ni težko odišaviti kopalnice, hkrati pa poskrbimo tudi za okrasje v njej. Embalaža razpršilcev pač nima takšne estetske vrednosti kot vaza z listjem, dišeče sveče ali posodica, polna cvetnih lističev.