Najprej morate preveriti, kako je površina, na kateri ste si zamisliili vaš vrt, oblikovana. Stroge enostavne linije so najboljše, prehodi med gredicami pa naj bodo ozki. Nobene stroge formule ni, kako organizirati vaš prostor, saj vsak vrtnar najde kakšno drugo rešitev. Naši vrtovi navsezadnje odsevajo nas in naše želje. Ne govorimo o veliki znanosti vrtnarjenja – najprej si zarišite le osnovne smernice in se odločite, kaj boste sadili in v kakšnih količinah.

Diagonalna ali pravokotna oblika?

Če ste si zamislili vrt v diagonalni obliki (velik kvadraten prostor z dvema diagonalnima prehodoma, ki se sekata v sredini), ima ta takoj nekaj prednosti – prostor je sorazmerno odrejen na čist, enostaven način in je privlačen očesu. Z njim dobimo štiri trikotnike, v katere lahko sadimo. Ni nujno, da so ti trikotniki popolnoma pravilni, pri tem se zanašajte na vaš okus in želje. 

vegetables_garden_picture_trellis.jpg

Lahko pa odločite za staro dobro klasiko – gredice v obliki pravokotnikov, ki jih razmejuje središčna pot. Če ne marate ravnih linij, potem razmislite, da bi vrt razdelili s prehodom v obliki krive črte. Z vijuganjem lahko dobite več gredic v obliki polkrogov, z malo iznajdljivosti pa lahko takšne prostore odlično izkoristite.

Izkoristite vsak košček majhnega vrta

Zakaj ne bi prehodov, ki omejujejo zelenjavne ali cvetlične gredice, tlakovali? Lahko jih tlakujete ali posujete s kamenčki, morda obložite s srednje velikimi kamni ali zidaki. Takšna ureditev z zelenjavo ali cvetlicami na vsaki strani ima lahko izjemno estetski učinek. Ni nujno, da velikost  vrta omeji količino sadja ali zelenjave, ki jo želite pridelati. Vendar pa – manjši ko je vrt, bolj je pomembno, da izkoristite vsak kvadratni centimeter njegove površine. 

vegetable_garden_detail.jpg

Če imate težave s prostorom, si omislite cvetlične lončke in zelenjavo posadite v njih. Verjetno je ne boste pridelali toliko, kot bi si želeli, a vendar lahko s pametno izkoriščenim prostorom pridelate kar nekaj hrane, hkrati pa boste dobili nov hobi.