Le nekaj minut je potrebnih in sčasoma boste privarčevali znatno količino energije. Obstaja nekaj različnih, bolj ali manj ustreznih možnosti - lahko se odločite za vse, ali pa le nekatere izmed njih.

Ko ga ne uporabljate, naj "zaspi"

Zakaj bi moral biti vaš računalnik neprestano v pripravljenosti, tudi če med tem gledate televizijo, pospravljate ali pa greste v trgovino? Ko računalnika ne uporabljate, mu dovolite, da si nekoliko odpočije. Uredite, da se računalnik avtomatično prestavi v stanje hibernacije oziroma spanja, če ga ne uporabljate več kot deset minut. 

Ohranjevalnik zaslona je sinonim za nepotrebno trošenje energije. Ne verjamete? Ohranjevalniki zaslona so preostanki zgodnjih dni zaslonov, za današnje pa so popolnoma nepotrebni. So veliko bolj energijsko požrešni, kot če enostavno uredite, da se zaslon računalnika po nekaj minutah, ko ga ne uporabljamo, enostavno zatemni, nato pa potopi v spanec.

Nastavitve zaslona glede na svetlobo

Če so barve na zaslonu nastavljene na najsvetlejšo stopnjo, bo takšna nastavitev porabila dvakrat več energije, kot če je svetlost na najnižji točki. Prihranite energijo tako, da je zaslon nastavite tako, da je ob boljši dnevni svetlobi manj svetel. Če se svetloba spremeni, pa le spremenite tudi vaše nastavitve, da ne bodo na koncu trpele oči. 

V današnjem času, ko brez računalnika enostavno ne gre, hkrati pa se ves planet ukvarja z okoljskimi težavami in globalnim segrevanjem, se boste tudi vi bolje počutili, če boste vsaj malo pripomogli k varčevanju z energijo. Začnete lahko že pri majhnih stvareh - varčevalne nastavitve računalnika pa so le ena od njih.