Po izračunih Bisolovih strokovnjakov bo proizvedena količina energije zadoščala za električno oskrbo 60 okoliških gospodinjstev, z novo naložbo pa bodo prihranili 143 ton ogljikovega dioksida. Sicer je Bisol doslej namestil sončne elektrarne na več kot desetih slovenskih osnovnih šolah, so sporočili iz preboldske družbe.

Za manjše elektrarne gradbeno dovoljenje ni potrebno

Odprtju nove sončne elektrarne je sledilo strokovno predavanje z naslovom Priložnosti in pasti pri postavitvi sončnih elektrarn. Na predavanju so Bisolovi strokovnjaki izpostavili, da za manjše sončne elektrarne na strehah gradbeno dovoljenje ni potrebno. Zaradi varnostnega vidika postavitve naprave pa so potrebni: statična presoja, požarna varnost in strelovodna zaščita.

Slovenija podpira gradnjo sončnih elektrarn tako, da zagotavlja odkup električne energije, proizvedene v sončnih elektrarnah, po zagotovljeni odkupni ceni ali zagotovi obratovalno podporo, če lastnik elektrarne sam prodaja električno energijo na trgu.

Donosnost odvisna od velikosti

Za manjše elektrarne z močjo do 50 kilovatov znaša zagotovljena odkupna cena 0,386 evra za kilovatno uro proizvedene energije, obratovalna podpora pa 0,339 evra za kilovatno uro. Cene so nekaj višje, če so fotonapetostni moduli integrirani v fasado ali streho, in nekaj nižje za večje elektrarne nad 50 kilovatov in sončne elektrarne, ki so postavljene kot samostojni objekti na tleh.

Donosnost sončnih elektrarn je po navedbah Bisolovih strokovnjakov odvisna od velikosti sončne elektrarne, optimizacije celotnega sistema in delovanja sončne elektrarne. Povprečna ocena amortizacije je 12 let s povprečno stopnjo donosnosti med sedem in devet odstotkov.