Če jeste v restavracijah ali pa kuhate doma, dobro razmislite o tem, kakšne obroke želite. Seveda bi radi nasitili sebe in vso družino, vendar prekomerna naročila ali preveliki kuhani obroki vodijo le v poln smetnjak. Bodite pozorni, koliko hrane sploh pojeste; zmanjšanje količine odpadkov ni prijazno le planetu, temveč tudi vaši denarnici.

Pojejte že tiste ostanke

Če ste po nesreči naročili ali skuhali preveč hrane, se prepričajte, da slej ko prej pojeste tudi ostanke, preden se pokvarijo. Iz njih lahko naredite popolnoma nov obrok, tako si lahko kak dan v tednu vzamete nekaj počitka od kuhanja. Nikakor ne potisnite ostankov nekam v ozadje hladilnika. Če mislite, da vam preostanka ne bo uspelo pojesti in bi se prej pokvaril, ga lahko še vedno spravite v zamrzovalnik za kdaj drugič.

2hran.jpg

Naslednjič, ko boste v restavraciji naročali hrano za domov, prinesite svojo plastično posodo in ne jemljite njihovih vrečk. V trgovini lahko namesto že narezanega brokolija v embalaži kupite surov brokoli in ga narežete doma. Tako se izognete manjši količini odpadkov, vendar pa se lahko ob vaši doslednosti to že zelo pozna.

Nikoli lačni v trgovino!

Ne hodite v trgovino, ko ste lačni. Pomislite, kolikokrat ste šli lačni v trgovino in nakupili veliko več hrane, kot ste je resnično potrebovali. Pred odhodom v trgovino si privoščite manjši prigrizek; tako lahko naredite veliko za zmanjšanje količine odpadkov v vaši kuhinji.

3hran.jpg

Zavržena hrana se, ker je organskega izvora, na smetišču razgradi v metan, toplogredni plin, ki je nekajkrat bolj škodljiv kot ogljikov dioksid. Namesto da ostanke zelenjave odvržete v smeti, jih odvrzite v smetnjake za organske odpake. Odložite jih lahko tudi na svoj kompost, kjer bo iz njih nastalo  gnojilo za vrt ali lončnice v vašem stanovanju.