Če ste zadovoljni tudi s katero od tradicionalnih rešitev, na primer tipskim projektom, imate še druge (nekatere tudi cenejše) možnosti.

Nakup gotovega projekta

home_improvement.jpg

Brez bojazni, tudi gotove projekte so narisali arhitekti, vendar so namenjeni za širšo uporabo. Prednost takšnega načina projektiranja doma je množica rešitev na enem mestu. Med njimi boste razmeroma lahko izbrali rešitev, ki vam približno ali popolnoma ustreza.

Pomanjkljivost pa je, da arhitekt, ki je izdelal izbrano rešitev, ne pozna vašega okusa in dejanskih potreb. Poleg tega gotovi projekti ne upoštevajo elementov okolice, v katerih bo objekt stal. Ta problem je mogoče rešiti tako, da profesionalni arhitekt opravi korekcije izbrane arhitekturne rešitve in jo uskladi z okoljem.

Najem profesionalnega graditelja

contractor_building.jpg

Gradbena podjetja tesno sodelujejo z arhitekti, zato imajo v predalu gotovo vrsto uresničenih projektov. Izberite tistega, ki se lepo vključuje v okolico. Prednost takšne izbire je izključno finančne narave, saj profesionalni graditelji po znanih načrtih, s katerimi imajo izkušnje, objekte gradijo zelo hitro. Pomanjkljivost je, da je kupec precej omejen pri izbiri rešitev.

Najem profesionalnega arhitekta

arhitekt.jpg

Profesionalni arhitekti so strokovnjaki, ki prisluhnejo vašim željam in potrebam ter vam izdelajo projekt, ki je povsem prilagojen vašemu življenjskemu slogu. Ker so pripravljeni na vse situacije, na katere lahko naletimo pri načrtovanju in gradnji, so varni vodniki skozi kaos, ki spremlja gradbeni projekt.

Premislite torej, ali ne bi najeli svojega arhitekta, katerega sodelovanje je zaželeno ali v posameznih primerih celo nujno. Poleg priprave obvezne dokumentacije in izdelave projekta, prilagojenega vam in okolici, vam bo arhitekt s svojimi nasveti pomagal privarčevati pri stroških gradnje. Zaradi nestrokovnih odločitev v »domači režiji« lahko izgubite mnogo več, kot bi odšteli za strokovnjaka.