Stenske dekoracije, ki so zmes najrazličnejših vzorcev, materialov in reliefov, so v zadnjem času izjemno priljubljene. Lahko bi rekli, da so postale nepogrešljiv del sodobnega stanovanja. Pohištveni sejmi ponujajo neverjeten izbor vseh vrst materialov, kakovosti, vzorcev in dizajnov.

Preporod oblik in materialov

tap2.jpg

Izbor nikogar ne pusti ravnodušnega, še posebno, če gre za najnovejše različice v tridimenzionalni izvedbi. Tradicionalne papirnate tapete, ki so bile priljubljene v sedemdesetih letih, so navzoče še danes, vendar še zdaleč niso edini izbor. Na voljo so namreč stenske obloge iz vseh mogočih vrst materialov, od papirja in tkanin do naravnih in umetnih vlaken, prav tako tiste s kristali, perjem, čipkami, metalizirane, z raznimi okraski in dodatki, reliefnimi strukturami ter neskončno veliko motivi.

Moderni, klasični, romantični, vintage in povsem dizajnerski pristop je mogoče zaslediti pri vseh večjih proizvajalcih. Najdemo lahko posebne vzorce in materiale, namenjene posebej za spalnice, dnevne sobe, otroške in mladinske sobe, hodnike ter tudi za kopalnice, salone, hotele in restavracije, razlikujejo pa se seveda tako v standardih kot kakovosti. Cene so zato zelo različne; za nekatere tapete velikih dizajnerskih imen je treba kar globoko seči v žep, medtem ko je izjemno kakovostne manj znanih proizvajalcev mogoče dobiti za znatno manj denarja.

Sončne tapete kot okras in razsvetljava

tap1.jpg

Na področju okraševanja sten pa velja omeniti še eno zanimivo in predvsem inovativno novost, ki je rezultat raziskovanja študentov newyorške umetniške šole Tisch School of the Arts. Z dodajanjem elektroluminiscenčnih materialov in vgradnjo senzorjev v vzorec tapete so razvili pametno stensko razsvetljavo oziroma oblogo, ki jo napaja sonce.

Sončne tapete čez dan črpajo energijo sonca, v prostoru pa delujejo kot dekorativni element. Proti večeru, ko soba potrebuje več svetlobe, pa se spremenijo v ravno svetlobno ozadje, ki prostor nežno osvetli.

Z baterijo, ki se polni z energijo sonca, lahko osvetljavo nadzorujemo ročno. Če je treba, povečamo ali zmanjšamo moč osvetljave. Trajna, učinkovita, uporabna in tehnološko privlačna rešitev, o kateri bomo zagotovo še slišali.