Kar nekaj spomladanskih rastlin lahko pripravimo do cvetenja sredi zime. Seveda ne na vrtu, temveč sredi sobe. Nizozemski gojitelji so že davno začeli prodajati tako imenovane preparirane čebulice, ki jih lahko posadimo v lončke ali pa jih postavimo v poseben kozarec, ki ga napolnimo z vodo - in rastline zacvetijo v zimskem času.

Barvito stanovanje tudi v zimskem času

siljenje1.jpg

Če nimamo pripravljenih čebulic, posadimo v lončke navadne čebulice in počakamo, da se dobro ukoreninijo. Večino čebulnic silimo v substratu, ki ne zadržuje vode, saj lahko stoječa voda povzroči nastanek gnilobe in propad čebulic. Substrat si lahko pripravimo tudi sami, tako da zmešamo večnamenski substrat s peskom. Za sajenje lahko izberemo kovinske, plastične ali glinene lonce. Pomembno je le, da so dvakrat tako globoki, kot so velike čebulice, in da imajo na dnu luknje za odvodnjavanje.

Seveda pa lahko čebulnice tudi kombinirate med seboj. Posadite narcise skupaj z botaničnimi tulipani ali hijacintami. Podobno lahko zasadite skupaj tudi žafrane in narcise ali ustvarite kombinacije različnih drugih čebulnic.

Primerna temperatura in okolje

siljenje2.jpg

Za siljenje potrebujejo rastline približno 12 tednov (narcise, krokusi, zvončki), tulipani pa 16 tednov . Z daljšanjem časa siljenja bodo rastline višje, medtem ko krajšanje časa lahko vodi v odmiranje cvetov. Čebulice posadimo v vlažen substrat in lonce postavimo v hladen in temen prostor. Temperatura v prostoru naj bo med 0 in 5 stopinj Celzija. Tema bo zavrla rast listov, tako bodo cvetovi vidnejši. Čebulice prenesemo iz hladnega v ogrevano sobo, ko so poganjki veliki od 4 do 5 centimetrov in lahko že opazimo zametke cvetnih stebel ali celo prvo obarvanost cvetov.

Lonce s čebulicami za siljenje lahko izpostavite nizkim temperaturam tudi tako, da jih zakopljete na vrtu. Na dno jame namestite prepusten material (na primer grob pesek ali prod), postavite v jamo lonce in jo zasujte. Nad lonce nasujte listje, ki ga pokrijete z vejami ali peskom, da ga ne odnese veter.