Za lepo rast sobnih rastlin je zelo pomembno, da jih zalivamo vedno ob istem času dneva. Jeseni, spomladi in pozimi jih je dobro zalivati zjutraj, poleti pa po sončnem zahodu, ko se zrak in zemlja malce ohladita. Rastlinam bo prej škodovalo preobilno kot pomanjkljivo zalivanje, zato ne pretiravajte in vedite, da vsaki rastlini ne ustreza enaka količina vode.

Ob rednem zalivanju pa rastline potrebujejo tudi dodatno hranjenje. Razen sredstev, ki jih kupimo, obstajajo tudi nekatera, ki se najdejo v vsakem gospodinjstvu. Preberite si nekaj nasvetov:

rastline1.jpg

Ko želite preveriti, ali imajo rastline dovolj vode, potrkajte na lonec z nohtom. Če zaslišite top zvok, je zemlja dovolj vlažna, če pa je zvok tanek in oster, potrebuje rastlina vodo. Takrat jo postavite za eno uro v večjo posodo z vodo,  tako da voda prekrije zemljo v loncu. Zemlja je dovolj mokra takrat, ko iz nje nehajo uhajati mehurčki. Okrasne rastline bolje uspevajo, če so v dvojnem loncu. Medprostor, napolnjen z zemljo ali mahom, služi rastlini kot dodatni rezervoar za vodo.

Mleko, pivo in sladkor - rastline jih obožujejo

praprot.jpg

Pognojite sobne rastline z ohlajeno vodo, v kateri se je kuhala zelenjava, ali s sokrvico, ki jo izpušča odmrznjeno mesto. Če se listi fikusa sušijo, dodajte v lonec z zemljo beljak enega jajca. Tudi mleko je dobra hrana za rastline. Enkrat mesečno vlijte kozarček mleka v vsako posodo, v kateri vzgajate cvetje. Za cvetje, ki je začelo veneti, bo odličen vir energije blago sladkana voda.

Da bodo listi na sobnih rastlinah (fikusu, filodendronu ali drugih širokolistnih rastlinah) sijoči, jih redno čistite z vodo, občasno pa v škropilnico za vodo, s katero jih škropite, vlijte do polovice vodo, ki ste ji dodali 0,5 decilitra hladnega mleka.

Praprot bo lepše uspevala, če jo boste najmanj enkrat na mesec zalili z malo piva. Tako bo imela vedno lepe in sveže liste.