Ušesca s panceto in rukolo

(fotografija zgoraj)

Sestavine za 4 osebe:
350 g testenin ušesc
20 g oljčnega olja
50 g čebule
200 g pancete (narezane na trakove)
1 velik paradižnik (narezan na kocke)
2 stroka česna
50 g rukole (očiščene, grobo narezane)
sol, poper, parmezan

Priprava:

V večji ponvi na oljčnem olju posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo narezano panceto in pražimo približno 5 minut. Primešamo na kocke narezan paradižnik, sesekljan česen in med mešanjem dušimo približno 10 minut. Po potrebi solimo in popramo. Tako pripravljeni panceti in paradižniku primešamo kuhane in odcejene testenine, očiščeno in narezano rukolo ter nariban parmezan. Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.

Čevapčiči z jogurtovo zeliščno omako

n222_recept2.jpg

Sestavine za 4 osebe:
400 g mletega govejega mesa
300 g toasta
500 ml vode
½ čebule
1 jajce
1 čajna žlička origana
1 zelena paprika
1 ščepec kumine in rdeče paprike
olje, sol, poper
5 lesenih nabodal

Za zeliščno omako:
½ čebule
250 ml jogurta
2 jedilni žlici nasekljane mete
1 jedilna žlica nasekljanega koriandra
sol, črni poper

Priprava:

Toast narežemo na kocke, ga prelijemo z vodo in za 15 minut postavimo na hladno. Medtem olupimo čebulo in jo nasekljamo.
Namočen kruh pregnetemo in primešamo mletemu mesu, čebuli, jajcu, soli, popru, origanu in kumini. Maso pustimo deset minut počivati.
Papriko prerežemo na pol in odstranimo sredico. Iz obeh polovic narežemo 16 kosov. Priporočamo, da lesena nabodala približno pol ure prej namakate v mrzli vodi – tako preprečite zažiganje med pečenjem. Nato jih rahlo naoljimo. Maso razdelimo na kose in oblikujemo čevapčiče. Prebodemo jih z lesenim nabodalom po dolgem in na vsako stran nataknemo košček zelene paprike. Nabodala pokapamo z oljem in pečemo na vsaki strani približno 4 minute.
Za omako nasekljamo čebulo in ji primešamo jogurt. Dodamo nasekljana zelišča, sol in poper. Za prilogo priporočamo francosko štruco.

Riževa solata v zvitku iz tortilje

n222_recept3.jpg

Sestavine za eno porcijo:
100 g riža
1 mlada čebula
10 bisernih čebulic
50 g ovčjega sira
50 g dimljenega lososa
50 g rukole
pest drobnjaka
1 zavitek tortilj
kozarec pripravljene paradižnikove omake

Za marinado:
2 jedilni žlici balzamičnega kisa
2 jedilni žlici olivnega olja
2 jedilni žlici nasekljanega peteršilja
sol, poper

Priprava:

Riž skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Mlado čebulo in drobnjak umijemo in nasekljamo. Biserne čebulice odcedimo in narežemo na četrtine. Ovčji sir narežemo na kocke, dimljenega lososa pa na rezine. Rižu primešamo mlado čebulo, biserne čebulice, ovčji sir in dimljenega lososa. Začinimo s soljo in poprom, okus pa izboljšamo s peteršiljem, kisom in olivnim oljem. Riževo solato odložimo v hladilnik, medtem operemo rukolo. Tortiljo na kratko segrejemo v mikrovalovki. Nanjo stresemo ohlajeno riževo solato, na vrh pa položimo rukolo. Tortiljo zvijemo v tulec in prepognemo robove. Prepolovimo jo, da je vsebina vidna, in postrežemo s paradižnikovo omako ali kislo smetano.