Kakšne so iglice?

Ko kupujemo umetno smrečico, bi radi, da bi bila karseda podobna pravi. Kakovostne smrečice imajo dolge, tanke iglice z zaobljeno konico. To ustvarja naraven, bolj realističen videz. Cenene različice imajo kratke iglice z ostro odrezano konico. Takim se raje izognite.

Kako so veje pričvrščene k drevescu?

Kakovostne smrečice imajo veje pričvrščene na deblo s kovinskimi zgibi, tiste slabše kakovosti pa s plastičnimi. Nekateri izdelki pa niti nimajo zgibov, ampak jih morate ročno pričvrstiti v deblo. To je zelo zamudno, zato takih dreves ne kupujte, še posebno, če imate nestrpne malčke z okraski v rokah.

Koliko vej ima drevo?

Nekatera drevesa imajo redke, nekatera pa zelo gosto nameščene veje. Če imate majhne okraske, izberite tisto z gostimi vejami in iglicami ter obratno. Velikih pisanih krogel namreč ne boste mogli obesiti na goste veje oziroma bodo popolnoma zakrite – kar pa seveda ni vaš namen.

Iz česa je narejeno deblo?

Deblo božičnega drevesa je običajno iz plastike, jekla ali lesa. Zadnji dve sta dobri, izognite pa se plastike. Seveda je drevo s plastičnim deblom cenejše, ampak ima precej krajšo življenjsko dobo in lahko hitro poči. Sploh, če bodo vaši otroci nanj obesili nekaj kilogramov sladkih okrasov.

Kakšen podstavek ima smrečica?

Ko izbirate drevo, poglejte tudi, kakšen podstavek ima. Najlepše je, če je lesen, saj se odlično poda k parketu in lesenim površinam. Izogibajte se cenenim plastičnim podstavkom, ki drevesu ne dajejo zadostne podpore. Če ga boste neenakomerno obtežili, se lahko celo prevrne. Izberite raje glinen, kovinski ali lesen podstavek.