Zaobljeno ogrodje hotela The Yas je pokrito z več kot 5300 ploščami v obliki diamantov, ki vsebujejo okoli pet tisoč LED-svetil. Hotelska zgradba je (zaenkrat) največji LED-projekt na svetu.

Inovativen, toda ali tudi okusen projekt?

2w.jpg

Medtem ko poznavalci ploskajo avtorjem, ki so se podali v inovativen in zahteven projekt, se hkrati sprašujejo, ali je tako razsvetljena zgradba, ki je konkurenca vsakemu božičnemu drevesu, sploh še okusna. Čeprav so LED-svetila varčna in okolju prijazna, se postavlja vprašanje, kakšen smisel ima, da je z njimi prekrit prav ves hotel. Lastniki prestižnega hotela, ki se ponaša tudi z inovativno arhitekturo, se o tem ne sprašujejo. Prav zaradi izvirne razsvetljave (verjetno pa svoje doda tudi dejstvo, da je ob hotelu prava pravcata steza za dirke formule 1), gostje kar drejo vanj. Konstrukcija je bila dokončana v zadnjih mesecih leta 2009.

3w.jpg

Pri gradnji so sodelovali newyorški oblikovalci svetil Arup Lighting in nemški e:cue lighting control – skupaj so ustvarili svetlobne učinke te tako imenovane "svetlobne lupine", na primer postopno spreminjanje barv in predvajanje določenih tridimenzionalnih video vsebin nizke resolucije.

V prestižnem hotelu je petsto sob

4w.jpg

Hotel The Yas je sestavljen iz dveh dvanajstnadstropnih zgradb. 85.000 kvadratnih metrov velik kompleks ima kar petsto hotelskih sob - sprašujemo pa se, kako si gostje ob vsej tej razsvetljavi in hrumenju dirkalnih avtomobilov sploh lahko odpočijejo.