Nepregledno število izdelkov iz odpadkov

Oblikovalke kulturno-ekološkega društva Smetumet poskušajo s svojo kreativno ustvarjalnostjo in prelepimi izdelki iz odpadkov vplivati na miselnost ljudi. Zase in za druge predelujejo stara oblačila in tako zmanjšujejo nakupovalne stroške, iz zavrženih dežnikov in kavne embalaže izdelujejo vrečke in torbe, iz plastičnih vrečk kvačkajo nakupovalne košare, iz starega papirja izdelujejo košare za sadje, iz filca pa nastaja pisan nakit. Število izdelkov iz odpadkov, ki prihajajo izpod njihovih rok, je nepregledno.

smet1.jpg

Vrečke iz pokvarjenih dežnikov

Kljub oblikovalski usmerjenosti pa dekleta na prvo mesto postavljajo predvsem osveščanje ljudi. Posameznike nagovarjajo, naj odgovorno pristopajo do okolja in smeti, ki jih proizvajajo. S številnimi delavnicami dekleta osveščajo predvsem mlade, da bi stare predmete in odpadne materiale spravili v vnovičen obtok in jim znova vdihnili življenje. Zase pravijo, da navdih iščejo v smeteh. Tovrstni material jih navdihujejo prav zaradi svoje določenosti, dokončnosti in zavrženosti, medtem ko so za večino ljudi popolnoma neuporabni in odveč.

Zibka odpira vrata prihodnji teden

zibka.jpg

Oblikovalke so vesele, ker so pred kratkim dobile lasten prostor, kjer bodo lahko nemoteno ustvarjale, razstavljale, poučevale otroke in mlade, zbirale smeti, prodajale izdelke in pripravljale »debatne krožke« na temo ekologije, recikliranja, trajnostnega razvoja, smeti… Njihova Zibka bo vrata pionirsko odprla naslednji teden, natančneje 22. decembra na Celovški 53 v Ljubljani. Takrat vas vabijo, da se skupaj z njimi poveselite in nazdravite prihajajočemu letu.