Bodite profesionalni

Najpomembnejše pravilo je, da ste do podnajemnika vedno ustrežljivi in profesionalni – tudi, če se podnajemnik ne obnaša tako do vas.

Bodite pozorni

Večkrat obiščite svojo nepremičnino, da boste lahko opravili morebitna manjša popravila, ali rešili kakšne druge probleme. Najboljše je, da določite urnik že ob podpisu pogodbe. In zapomnite si, da morate svoj obisk vnaprej najaviti.

Pri sosedih povprašanje o obnašanju vaših podnajemnikov. Morda imajo veliko glasnih zabav, zaradi katerih je bila obveščena policija. Ne domnevajte, da je vse v redu, ampak ostanite obveščeni.

party.jpg

Imejte urejene zapise

Vedno hranite vse račune ali pogodbe, ki so pomembni za nepremičnino, podnajemnika ali vas. Hranite tudi vsa morebitna opozorila, s katerimi ste opozarjali podnajemnika na napake, da boste lahko dokazovali morebitno kršitev pogodbe.

Ohranjajte dobre odnose

Že od začetka poizkusite zgraditi dober in zaupanja vreden odnos s podnajemnikom. Ko so potrebna popravila, jih opravite hitro in učinkovito. Večkratno ponavljanje istih problemov bo skrhalo odnos.

wc.jpg

Izberite pravo zavarovanje

Zaščitite sebe in svojo nepremičnino s tem, da izberete pravo zavarovanje. Le to naj vključuje zavarovanje nepremičnine in inventarja v njej ter zavarovanje proti morebitnim nezgodam.

Zmanjšajte možnosti za škodo

Možnosti za poškodbe lahko zmanjšate na več načinov. Uporabite vzdžljive materiale, preproge temnejših barv, keramične ploščice dobre kvalitete in ne pozabite na detektorje dima.

 

detektor.jpg

Tehnike reševanja problemov

Če opazite poškodbe na nepremičnini ali pretirano umazanost, je najboljši način vljudno ustno ali pisno opozorilo. Če pa je podnajemnik prekršil zakon, zadevo prepustite policiji, ki bo verjetno izrekla opozorilo ali naložila globo.

Če pa podnajemnik ne plača najemnine več kot 14 dni, imate pravico, da ga izselite iz nepremičnine. Pri tem si lahko pomagate s podjetji, ki se ukvarjajo s takšnimi problemi.

Izogibajte se težavnim podnajemnikom

Najboljša obramba je napad. Pred podpisom pogodbe poizkusite o podnajemniku izvedeti čim več informacij, kajti na dolgi rok se vam bo to gotovo izplačalo. Seznanite se s podnajemnikovo preteklostjo glede plačevanja najemnin, njegovo zaposlitvijo in finančnim stanjem. Vsak dober najemnik vam bo postregel s temi podatki.

Prav tako lahko najamete zasebnega detektiva, da se pozanima o vašem bodočem podnajemniku, predvsem o njegovi morebitni kriminalni preteklosti. Navsezadnje mu boste dali v najem svojo nepremičnino, imate pa tudi moralno obveznost do sosedov in ostalih prebivalcev zgradbe. 

Če se vam vse to zdi prenaporno, pa lahko svojo nepremičnino zaupate v upravljanje nepremičninskemu agentu, ki bo vse postoril namesto vas. Za primerno plačilo, seveda.

agent.jpg