Raziskava, ki so jo nedavno opravili britanski znanstveniki na tri tisoč osebah, je pokazala, da kar 40 odstotkov parov spi skupaj z otroki v isti postelji vsaj vsako drugo noč.

Starši so neprespani, otroci pa odvisni

nejevoljnistarsi.jpg

Četrtina parov je priznala, da se redno prepira, ker v postelji spi tudi otrok, polovica od teh partnerjev pa na koncu konča tako, da se preselijo v drugo sobo. Ni presenetljivo, da pari odkrito priznajo, da zaradi tega trpi njihovo ljubezensko življenje. Deset odstotkov moških je prepričanih, da partnerke zaradi otrok pozabljajo nanje, kar 57 odstotkov parov pa bi si želelo, da bi njihov otrok spal v lastni postelji.

Dejstvo, da spanje v isti postelji ne osrečuje nikogar, saj so starši neprespani in nezadovoljni, otroci pa preveč odvisni.

Kako navaditi otroka na lastno posteljo?

spanje.jpg

Prepovedati otroku spanje v zakonski postelji je težka naloga. Če vam prepoved nikakor ne uspe, poskusite s podkupovanjem, so prepričani strokovnjaki.Ob otroško posteljo postavite tablico ali list papirja in nanj narišite nasmejan obraz. Tako bo otrok vedel, da mora ostati v svoji postelji, če želi dobiti tisto, kar bi rad. Če bo sodelovanje uspešno, ga nagradite z obljubljenim darilom.

Če bo otrok kljub vsemu prišel spat v vašo posteljo, bodite nežni, a vztrajni. Odnesite ga nazaj v njegovo posteljo in ga opozorite, da tako ne bo dobil niti »smeška« niti nagrade. Morda bo zaleglo, če ne, pa vam preostane le, da se tolažite z mislijo, da bo nekoč napočil dan, ko bo vaš otrok vzljubil spanje v lastni postelji.