Še preden se tega dobro zaveste, se vaš dom s prihodom hišnega ljubljenčka popolnoma spremeni. Ta postane glava družine in je povsem brez občutka za red. Zato je čas, da dom organizirate glede na potrebe kosmatinca; tako ga boste lažje nadzorovali, vse skupaj pa bo videti bolj urejeno.

Organizacija stanovanja: imejte le, kar potrebujete

Organizacije stanovanja za hišnega ljubljenčka se lotite podobno, kot bi to storili za katerega koli drugega člana družine. Razmislite, koliko predmetov bo dnevno potreboval; velike količine igrač in drugega pribora vnašajo v dom le nered, zato se omejite in tisto, česar ne potrebuje, zavrzite ali podarite. Lastniki psov imajo doma pogosto velike količine igrač, od katerih so mnoge pokvarjene, kar je nesmiselno.

Tudi lastniki mačk svojim kosmatincem krajšajo dneve z metanjem žogic in drugih igračk, marsikdaj se kakšna izmed njih skrije pod posteljo in tam ostane neznano dolgo. Lotite se čistilne akcije in ohranite le tisto, kar živali resnično uporabljajo.

Razmislite o nakupu posebne omarice

Razmislite o nakupu manjše omarice ali dekorativne škatle, ki si jo lahko izdelate tudi sami, v katero boste spravili vse za vašega ljubljenčka. Takšne omarice dobite tudi v trgovinah za živali; v njih lahko shranite povodec, plastične vrečke za iztrebke, krtačke za ščetkanje kožuščka in druge potrebščine vašega psa ali mačke, ostali del hiše pa bo pospravljen.

Analizirajte potrebe vaše domače živali in kupite le najnujnejše.

Posvetite hišnemu ljubljenčku kotiček ali sobo

Glede na velikost vašega doma razmislite o prostoru, ki bo namenjen le vašemu hišnemu ljubljenčku. To je lahko hodnik, klet, garaža ali zimski vrt. Tukaj puščajte vrečke s suho hrano in posodice vašega kosmatinca.

Pomembno dokumentacijo hranite na enem mestu

Dokumentacijo o zdravstvenem stanju, cepljenju in obiskih veterinarja hranite na enem mestu skupaj s pomembnimi dokumenti vaše družine. V primeru nevarnosti vam ne bo treba izgubljati časa z iskanjem zadev.

V tako organiziranem stanovanju bo bivanje že kmalu prijetnejše in kvalitetnejše.