Glasnost merimo z decibeli. Običajen pogovor v mirnem prostoru znaša približno 60 decibelov,  prometni hrup pa okoli 80 decibelov - to je mejna vrednost, ki je za človeško uho še znosna. Hrup v diskoteki meri okoli 120 decibelov, kar je sicer le dvakrat glasneje od običajnih govora, vendar je to že mejna vrednost, ko nastopi bolečina.

Obrambni mehanizmi

hrup1.jpg

Mar to pomeni, da ste ogroženi vsakič, ko se greste zvečer zabavat? Na žalost je odgovor pritrdilen. Vendar pa ima človeško uho mehanizem, ki ga varuje pred nenadnimi preglasnimi zvoki – gre za refleks, ki razteza bobnič in zmanjšuje moč zvoka za približno 20 decibelov.

Še en obrambni mehanizem lahko zmanjša hrup za kar 140 decibelov: ko se dlačice v notranjem ušesu namesto naprej in nazaj začnejo premikati z ene na drugo stran. Toda čez čas se lahko zaradi tega zredčijo in oslabijo; podobno kot trava, po kateri ves čas hodimo. To pripelje do postopne okvare sluha.

Nadzorujte glasnost glasbe

music_therapy_pic.jpg

Tudi in še posebno ko poslušate glasbo s slušalkami, bodite pozorni na glasnost. Povprečna raven hrupa oziroma glasnost glasbe iz slušalk  predvajalnika je okoli 130 decibelov. Na žalost pa lahko vodi pogosta in dolgotrajna izpostavljenost hrupu, ki je močnejši od 90 decibelov, do trajne izgube sluha.

Kaj lahko storite, da se zaščitite pred čezmernim hrupom:

- poskusite preživeti čim več časa v tišini,
- med poslušanjem glasbe s slušalkami bodite vedno pozorni na glasnost,
- doma imejte na okenskih policah čim več rastlin – te bodo prestregle večino hrupa z ulice,
- kadar upravljate s hrupnimi stroji, je najbolje, da nosite ušesne čepke.