Prvi tovrstni projekt v Veliki Britaniji

Če bo projekt dokončan, bo prvi te vrste v Veliki Britaniji, vendar pa nekaj lokalnih prebivalcev meni, da je ideja kljub velikim prihrankom, ki jih obeta, vse prej kot dobra.

»Veliko raje bi uporabila energijo, kot pa da gledam, kako gre iz dimnika in segreva nebo. Za ljudi, ki uporabljajo storitve krematorija, to ne bo pomenilo nobene razlike,« je povedala vodja občinskega sveta v Redditchu Carole Gandy. »Trenutno je to le predlog, vendar ga osebno podpiram, saj mislim, da nam bi prihranil veliko denarja, dolgoročno pa tudi veliko energije, za kar se moramo prav tako prizadevati.«

Lokalni prebivalci niso navdušeni

Nekateri lokalni prebivalci pa ta edinstveni načrt ogrevanja zavračajo. »Ne vem, kako bi bilo ljudem prijetno v bazenu, če bi vedeli, da se ta ogreva na račun smrti ljubljenega – mislim, da bi bilo to malo čudno in grozljivo,« pravi Simon Thomas iz podjetja, ki ponuja pogrebne storitve. Gordon Hull iz zveze za pogrebe in kremiranje pa je dejal, da zadeva »ima smisel z okoljevarstvenega vidika«.

Ideja je resnično nekoliko morbidna, vendar pa ne toliko, kolikor je morbidno uničevanje planeta in s tem vseh nas. Kdo bo potem sploh še potreboval bazene?