Na ameriškem ministrstvu za energijo so ugotovili, da na prava mesta posajena drevesa okoli vašega doma prihranijo okoli 25 odstotkov energije, ki bi jo sicer porabile klimatske naprave. V poletnih dneh se boste zlahka ohladili pod senco mogočnega drevesa. Že stoletja so drevje sadili zraven domov in vrtov, da so ustvarili zaščito pred soncem in hladno mesto za počivanje. V vročini pa je ravno tako osvežujoče, če hodite bosi po mladi travi.

Preoblikujte okolico hiše

Stroške za ohlajanje bivalnih prostorov čez poletje in ogrevanje pozimi lahko torej znižate. Za začetek si oglejte krajino za hišo in naredite načrt. Večja grmovja in drevesa pustite rasti, saj so ta najbolj učinkovita pri ustvarjanju zavetja vašemu domu. Razmišljajte dolgoročno in zasadite trpežne vrste dreves z dolgo življenjsko dobo.

trees_save.jpg

Prihranite stroške za ohlajanje doma poleti

Če boste zagrnili zavese in preprečili sončni svetlobi, da prodre v dom, boste najbolj gotovo zmanjšali račune za delovanje klimatskih naprav. Vendar pa je lahko dom še vedno svetel in odprt, če ga v prvi vrsti ščitijo velike krošnje. Najbolj primerne drevesne vrste so javor, breza in hrast.

Drevesa zasadite premišljeno in pod pravim kotom, da bodo zaustavila direktno sončno svetlobo, vendar ne bodo zasenčila cele hiše. Posadite drevesa s košatimi krošnjami zraven oken na južni strani hiše in zraven tistega mesta stene, kjer je nameščena klimatska naprava. Poleti bodo zaustavila toploto, jeseni in pozimi pa bo listje z dreves odpadlo, zato bo nastal prostor za pasivno solarno ogrevanje.

landscapig_save_energy.jpg

Ob hišo zasadite vinsko trto

Na zahodni in jugozahodni strani ravno tako posadite drevesa, da ustvarite senco v popoldanski vročini, le da naj imajo drevesa tu nižje in gostejše veje, ali pa so preprosto manjša. V času, ko drevje še raste, si lahko omislite vinsko trto, ki jo posadite čisto ob hiši ali pa v njeni bližini. Trta bo s svojimi širokimi in gostimi listi najbolje ohlajala stene in notranjost doma. Pozimi pa bo služila kot dodatna izolacija.

vines_on_house.JPG

Privarčujte pri stroških ogrevanja

Pozimi drevesa varujejo hišo pred vetrom, obenem pa morajo prepuščati sončno svetlobo, da doseže hišo in jo vsaj malo pasivno ogreje. Na južni strani zato zasadite listnato drevje in gosto zimzeleno grmičevje, ki bo pomagalo zaščititi hišo pred vetrom; na primer, vrtnice, navadno bodiko ali po domače božji les, navadni oleander ali brogovito (Viburnum).