Ta zanimiv proces in atraktiven videz ter dejstvo, da uniči vse komarje, muhe, hrošče in druge žuželke v  hiši, so razlog, da si priskrbite okolju prijaznega odstranjevalca žuželk.

Mesojedka iz tropskih krajev

Veliko ljudi se najprej prestraši, ko prvič zagleda to fascinantno rastlino. Vendar je to pretirana reakcija, saj je človeku popolnoma neškodljiva. Mesojede sposobnosti je razvila skozi evolucijo, ker je potrebovala dodatne vire hranljivih snovi, predvsem dušika in fosforja. Najbolje uspeva na zelo osiromašenih tleh, na šoti in tudi kot zajedavka na drevesih v tropskih krajih.

nepenthes_alata_d_retouche_2.jpg

Zalivanje cvetov

Mesojeda Malajska vrčnica nima prebavnih organov, ampak izloča encime, ki vsebujejo beljakovine. Ima podolgovate liste, cvetovi pa so čašaste oblike in rdečkaste barve. Na robovih cvetov rastlina izloča sladko tekočino, ki je s svojim vonjem privlačna za žuželke. Cvetovi potrebujejo kar nekaj vode, zato jih morate redno zalivati in napolniti z vodo. To je celo bolj pomembno od zalivanja zemlje, v katero je najbolje zliti deževnico. V cvetovih mora biti voda do polovice višine, ker se drugače hitro posušijo in odpadejo.

nepenthes_alata_drzi_v_roki.jpg

Pogoji za uspešno rast

Zemlja mora biti ravno tako stalno dovolj vlažna, toda ne preveč namočena. Zaželeno je, da je prepustna oziroma da je na dnu lončka drenaža, saj ni dobro, da korenine plavajo v vodi. Rastlina ima rada tudi vlago v prostoru, zato jo je treba vsak dan poškropiti z vodo po listih in cvetju. Postavite jo v senčen predel doma in ne na neposredno sončno svetlobo.

alata_roza.jpg

Primerna temperatura

Rastlina ima sicer rada toplo ali celo vroče ozračje, vendar dobro prenese tudi večja temperaturna nihanja in nižje temperature v prostoru, kamor jo boste postavili. Pravzaprav zelo dobro uspeva pri hišnih temperaturah od 10 do 25 stopinj Celzija. V hladnejših prostorih pa se rast upočasni in lahko se zgodi, da uvene.

nepenthes_alata_v_domu.jpg

Če boste dobro in natančno skrbeli za Malajsko vrčnico, se lahko lepo razraste in razširi. Obesite jo v dekorativno košaro ali jo postavite v stoječe ali viseče posode, katerim dodate lesene letvice, da se bo lahko rastlina ob njih prislonila.