Brez energije ste lahko tudi zaradi načina prehranjevanja. Izogibajte se hrani z visokim glikemičnim indeksom. Takšna hrana vam bo sicer hitro dala energijo, a ravno tako hitro je boste imeli še manj kot prej, zato se boste počutili utrujeni. V hrano z visokim glikemičnim indeksom sodijo, na primer, bel kruh, testenine in pečen krompir.

Vključite v svojo prehrano živila z nizkim glikemičnim indeksom, kot so oreščki, ribe, perutnina in polnozrnati kruh.

S telovadbo do več energije

jogging.jpg

Če niste navajeni telovadbe, boste rekli, da ste zaradi vadbe še bolj utrujeni. A to ni res. Res je, da vas telovadba kratkoročno utrudi. A dolgoročno boste ravno zaradi telovadbe imeli več energije, bili boljše volje in se lažje upirali stresu. Vsak dan si vzemite pol ure za telovadbo

Začnite počasi. Pojdite vsaj na sprehod. Prvi teden naj vaš sprehod traja 10 minut, nato pa vsak teden podaljšajte sprehod za 5 minut. Kmalu vam bo telesna aktivnost postala nepogrešljiva!

Jejte jagodičevje

borovnice.jpg

Jejte borovnice, jagode, brusnice, maline ali češnje. Jagodičasto sadje je bogato z antioksidanti in pomaga odstranjevati strupene snovi iz telesa. Tako se lahko borite proti kronični utrujenosti in pomanjkanju energije.

Akupunktura po domače

masazastopal.jpg

Kitajska medicina pozna akupunkturno točko, ki  jo s stimuliranjem pomaga v boju proti stresu in utrjuje vaš imunski sistem. Najdete jo štiri prstne širine pod pogačico na desni nogi. Na tej točki pritisnite s palcem tako močno, da čutite pritisk. Pritiskajte od 3 do 5 minut in nato ponovite postopek še na levi nogi.

Energijska injekcija – ginseng

Rastlina ginseng je v kitajski medicini znana kot kralj energije. Za razliko od kave, ki stimulira centralni živčni sistem, vam ginseng dviguje energijo postopoma. Med drugim  je znan tudi po tem, da pomaga vašemu imunskemu sistemu v boju proti stresu. Ginseng lahko uživate v obliki kapsul ali pa kot zelo okusen čaj.

Magnezij – nepogrešljiv v boju proti utrujenosti

orescki.jpg

Magnezij je pomemben vir energije za vaše telo -  vsakokrat, ko vaše telo proizvaja energijo, vaše celice – mitohondriji, potrebujejo prav magnezij. Večini ljudem v telesu manjka prav magnezij, saj pojedo preveč soli in mlečnih izdelkov.

S svojo prehrano poskrbite za zadosten vnos magnezija v telo ali pa ga zaužijte vsaj v obliki šumečih tablet. Hrana, bogata z magnezijem: mandlji, brazilski oreščki, sončnična in bučna semena, sezam.

Jejte zeleno

Zelena barva sicer pomirja vaše oči, a vašemu telesu daje tudi energijo! Uživajte alge, pšenično travo ali ječmenovo travo. Vse vsebujejo klorofil in so kvalitetni nadomestki za proteine, ki vam zagotavljajo dolgoročno energijo. Dobite jih lahko v obliki praškov. Prašek vmešajte v kozarec vode, soka ali čaja in popijte svoj kozarec energije.