Navajanje otrok na čiščenje otroške sobe je le stopnička, ki jo bodo kasneje v življenju še nadgrajevali. Učenje čiščenja lahko spremenimo v zabavno opravilo, pri katerem bo otrok z veseljem sodeloval. Pokažimo mu pripomočke, kot so metla, sesalec, krpe za prah, in jim na primeru razložimo, kako jih uporabljamo. Pohvalite jih, če so se za vas potrudili in naredili kaj samoiniciativno.

Otroku pokažite, kaj naj zavrže

kid1.jpg

Vrzite v koš za smeti nepotrebne stvari: ko čistite, vzemite s seboj koš za smeti. Otroku pokažite, naj nepotrebne stvari zavrže, pri tem pa pazite, da ne vržete stran tistega, kar otroku nekaj pomeni. Pojasnite mu, zakaj je nekatere stvari treba zavreči. Če so v sobi igračke, ki jih je otrok prerasel, mu lepo povejte, da jih boste podarili otrokom, ki jih nimajo ali kaj podobnega. Eno za drugo odstranite vse polomljene igračke, saj vam otrok ne bo pustil, da jih vzamete vse naenkrat.

Vsake toliko časa boste naleteli na blokade, prepire in solze. Če otrok zavrača čiščenje sobejo začnite čistiti vi, vendar naj bo otrok zraven. Poskušajte na čim mirnejši način tudi spraševati – če se igra s katero od igračk, če uporablja tisti svinčnik, če potrebuje tisto punčko in ali lahko kaj od tega zavržete. Če je le mogoče, naj bo pospravljanje zabavno, da ne boste naleteli na še večji odpor.

Vsakodnevno čiščenje

otroska.jpg

Čiščenje naj bo enostavno. Začnite od zgoraj in nato iz tal igrače razdelite po koših, namenjenih igračam. Uvedite koše za umazano perilo in pokažite,  kako zlagamo čiste obleke. Potrudite se, da bo otrok čistil sobo vsak dan vsaj pet minut. Poskusite pospravljanje začiniti s tekmovanjem, v katerem naj otrok dvoboj včasih tudi izgubi, kar ga bo spodbudilo k delu.

Pomembno je, da otroka naučite navad, pa četudi ne vodijo do popolne sobe. Naj bo navajanje na pospravljanje brez stresa tako za vas kot za otroka.