Hlajenje

Prazni hladilniki so največji potrošniki električne energije. Izbor velikosti hladilnika naj bo odvisen od vaših potreb. Za eno osebo v gospodinjstvu je dovolj že 60-litrski hladilnik in 50-litrski zamrzovalnik – če kupujemo manjše količine zalog. Če smo vajeni delati večje zaloge, potem naj ima zamrzovalnik vsaj 100 litrov prostornine.

hladiln.jpg

Če se vrata ne zapirajo dobro, aparat po nepotrebnem izgublja energijo. To lahko preverite s papirjem – priprite ga med vrata in hladilnik. Če ob zaprtih vratih papir težko izvlečemo iz reže, potem je vse v redu.

Pri trajnem zamrzovanju uporabite najprej zamrzovalni predel hladilnika. Ko zaloge zamrznejo, jih prestavite v zamrzovalnik. V hladilnik in zamrzovalnik sodita le posušena in ohlajena hrana, sicer se hitreje naredi led, ki povečuje porabo energije. Le milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije.

Kondenzator na zadnji strani hladilnika naj bo vedno čist in brez prahu. Čistite ga z mehko ščetko ali s sesalcem. Dvakrat letno posesajte cevi na zadnji strani hladilnika, kar bo povečalo učinkovitost njegovega delovanja. Ni pametno, da postavite hladilno napravo blizu štedilnika, radiatorja, peči, pomivalnega stroja ali pa na mesto, kamor pogosto sije sonce.

Kuhanje

Če kuhate na elektriko, potem ploščo za kuhanje izključite nekaj minut pred koncem kuhanja, saj bo ta ostala dovolj topla, da se bo hrana primerno skuhala. Ko voda zavre, zmanjšajte toploto kuhalne plošče ali intenzivnost plamena do točke, na kateri bo voda še vedno vrela.

moski_kuha.jpg

Naj ima vsak lonec svoj pokrov. Kuhajmo v pokritih posodah s pokrovi, ki dobro pokrijejo posodo. Tako zmanjšamo potrošnjo energije tudi do trikrat. Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode. Če kuhamo v majhni posodi na veliki plošči, porabimo veliko odvečne energije. Velikost posode naj bo primerna količini hrane. Uporabljajte posodo z ravnim dnom.

Pečenje

Električno pečico izključite približno deset minut pred koncem pečenja. Razlog je isti kot zgoraj – pečica bo še vedno dovolj topla, da se bo jed lepo spekla. Uporaba ventilatorja omogoča peko na 20 do 40 stopinj Celzija nižji temperaturi, s čimer zelo privarčujemo na energiji.

dscf2172.jpg

Če ni potrebe, ne odpirajte vrat pečice, saj pri vsakem odpiranju izgubite približno 20 odstotkov toplote, s čimer se poveča potrošnja električne energije. Če želite jed le pogreti, je veliko primernejša mikrovalovna pečica, saj tako privarčujemo tudi do 70 odstotkov električne energije.

Pomivanje posode

Potrošnja energije pri pomivanju posode v pralnem stroju je kar dvakrat manjša kot pri ročnem pranju pod tekočo vodo, poraba vode pa je kar štirikrat manjša. To pomeni, da se pomivalnik posode izplača že po dveh letih.

poviln.jpg

Če posodo pomivate ročno, potem ne trošite vode po nepotrebnem. Pipo zaprite vsakič, ko vode ne potrebujete.