Vrtnarstvo Breskvar  v Dobrovi pri Ljubljani vzgaja bogato ponudbo cvetja, med drugim tudi takšnega, ki je primerno za gojenje na balkonu ali okenski polici. Razložili so nam, kako lahko balkonsko cvetje pravilno posadimo tudi sami.

Uporabljajte izdelke, prilagojene balkonskemu cvetju

Najprej svetujejo nakup zdravih sadik, ki jih moramo posaditi v primerno velika korita s podstavki. Korita pred nasaditvijo operemo, na njihovo dno pa nasujemo drenažo (glinopor, koščke glinenih lončkov). Če cvetje sadimo v korita z vodno rezervo, seveda ne pozabimo prej namestiti pregrade, ki loči zbiralnik od rastišča, ter posodico, v kateri bo stala naprava za merjenje količine vode. Nato v korito nasujemo prst, ki naj bo prilagojena potrebam balkonskega cvetja, ter ji dodamo substrat, ki naj bo prav tako namenjen boljši rasti. Substrat je še posebno nepogrešljiv, ker v poletnih mesecih preprečuje izsušitev.

slika_288.jpg

Nekaj trikov za uspešnejše sajenje

V Vrtnarstvu Breskvar pravijo, da v enem koritu lahko vizualno uskladimo tudi več vrst, vendar pa moramo paziti, da imajo vse približno enake zahteve. Sadike nato v prst potisnemo tako globoko, kot so bile pred presaditvijo: niti globlje, niti bolj plitko. Potisnemo jih tako, da kar ročno izdolbemo približno enako veliko jamico, kot je bila tista, iz katere smo jih izkopali, vanjo postavimo sadiko, to narahlo potisnemo navzdol in jo spet obdamo s prstjo. Na koncu korito še nežno pretresemo in tako koreninam omogočimo, da se povsod sprimejo s prstjo; pa tudi  prst se bo tako lažje enakomerneje porazdelila po vsem prostoru, ki ji je na voljo. Za konec rastline še dobro zalijemo.

slika_101.jpg

Pravilno dognojevanje in zalivanje

Tako smo cvetje posadili in že je lahko v okras našemu balkonu. Toda tu se skrb zanj ne sme končati. Vrtnarstvo Breskvar svetuje, da že tri tedne po sajenju prst pričnemo dognojevati. V ta namen kupimo tekoča gnojila za listno maso, mesečno pa dodajamo tudi gnojila za cvetenje. Rastline, ki nimajo dovolj hrane, namreč lažje podlegajo vremenskim nevšečnostim pa tudi škodljivcem. Dokler se korenine povsem ne razrastejo, cvetje le zmerno zalivamo, šele čez mesec dni pa količino vode povečamo na normalno.