V nadaljevanju so opisani ti trije parametri svetil.

Moč svetila, izražena v vatih (W), nam pove, koliko električne energije bo svetilo porabilo, na primer 100-vatna žarnica bo v 10 urah porabila 1 kilovatno uro električne energije (100W x 10h = 1kWh).

Svetilnost, izražena v lumnih (lm), nam pove, koliko svetlobe oddaja svetilo v prostor. Ker si še vedno predstavljamo, kako sveti klasična 100 W žarnica z žarilno nitko, je podatek za primerjavo, da ima taka žarnica svetilnost približno 1200 lm (12 lm na 1W, za primerjavo tako delite svetilnost LED-svetila z 12 lm/W in dobite primerjavo s klasično žarnico). Podatku o svetilnosti je pri nakupu treba posvetiti posebno pozornost. Varčne sijalke in LED-svetila pogosto ne dosegajo svetilnosti, kot smo je bili navajeni pri halogenskih ali žarnicah z žarilno nitko. Pri nakupu je pametno zahtevati natančen podatek o svetilnosti, posebno, če gre za razmeroma draga LED-svetila.

Podatki, ki se ponekod navajajo, da na primer 20 W varčna sijalka sveti kot 100 W klasična žarnica, so precej približni in kupec je potem nemalokrat razočaran nad svetlobo, ki jo daje tako svetilo. Natančen podatek o svetilnosti je izražen v enoti lumen in je na primer pri naših integriranih LED-svetilih od 600 lm do 2250 lm ali od 265 lm do 320 lm pri LED-sijalkah. Primerjava s svetili s klasičnimi žarnicami je potem: integrirano LED-svetilo s svetilnostjo 2250 lm sveti približno tako močno kot svetilo z 200 W klasično žarnico (2250 lm/12 lm/W); svetilo s šestimi LED-sijakami, vsaka s svetilnostjo 265 lm, sveti približno tako kot svetilo s 150 W klasično žarnico (6-krat 265 lm/12 lm/W).

Problem svetilnosti je mogoče reševati tudi s hibridnimi svetili (LED + halogenske sijalke, halogenske z daljinskim upravljalnikom vklopimo samo, kadar potrebujemo močnejšo svetlobo).

Toplota svetlobe, izražena v kelvinih (K), nam pove, ali ima svetilo toplo svetlobo (pod 3500 K − močnejši rumeni spekter svetlobe) ali hladno (nad 3500 K − močnejši modri spekter svetlobe). Svetila s toplo svetlobo so primernejša za bivalne prostore, svetila s hladno pa za delovne prostore. Do pred nekaj let je veljalo, da imajo LED-svetila samo hladno svetlobo, vendar sodobna LED-svetila zagotavljajo toplo svetlobo, na primer naše LED-sijalke imajo 2700 K.