Preizkusite in videli boste, da ne potrebujete poln predal jedkih čistilnih sredstev. Morda pa vam lahko namesto tega pridejo prav led, vrela voda, kuhinjska soda ali kis. S temi enostavnimi sredstvi lahko očistite skoraj vse trdovratne madeže in bakterije. Zato vam predstavljamo različne načine čiščenja s paro ali ledom in še dodatne namige za razkuževanje.

S paro nad umazanijo v mikrovalovni pečici

Če se želite znebiti madežev in ostankov hrane na stenah mikrovalovne pečice, ne potrebujete več trdih železnih gobic ali večnamenskega čistilnega sredstva in dolgih ur drgnjenja. Poskusite tole: v mikrovalovno pečico postavite široko skodelico z vodo, ki ste ji dodali štiri jedilne žlice limoninega soka. Vre naj pet minut. Več pare ko se bo kondenziralo na stenah mikrovalovke, boljši bo učinek. Po petih minutah nato previdno odstranite skodelico in s krpo enostavno obrišite razkropljene madeže v pečici.

using_boiling_water_cleaning_microwave_800x800.jpg

Priporočamo tudi redno sterilizacijo mokrih kuhinjskih gobic za čiščenje. To naredite enostavno tako, da gobico očistite in pregledate, da ni na njej nobenih železnih delcev. Nato jo prepojite z vodo in pustite v mikrovalovni pečici za dve minuti. Tako boste pobili večino bakterij in virusov, ki se znajdejo na gobici. Po sterilizaciji bodite pazljivi, da se z vročo gobico ne opečete.

Kuhinjski odtok redno odmašite

Pri zelo zamašenem odtoku vam še tako koncentrirano čistilno sredstvo in ročno odmaševanje odtoka ne more pomagati. Pomaga vam lahko le vodovodar. Lahko pa uporabite tehniko spiranja z vrelo vodo, saj redno spiranje odtokov prepreči kopičenje nečistoč in zamašitev odtoka. Nekateri priporočajo, da pred tem stresete v odtok skodelico soli in skodelico jedilne sode, nato pa vse prelijete z vrelo vodo. Ko se zmes začne peniti, jo dobro splaknite z mrzlo vodo.

Očistite madeže na ponvi

Tehnika ni najbolj učinkovita na trdovratnih madežih, vendar razmasti ponev, ki jo je potem veliko lažje dodobra očistiti. Na ponev posujte dve žlici jedilne sode, dodajte pol žlice kisa in prelijte z vodo. Vodo zavrite za približno deset minut in jo dstavite; nato poskusite dodobra očistiti ponev s čistilno gobico.

Znebite se usedlin vodnega kamna

Bi se radi znebili plasti vodnega kamna v vašem grelniku vode ali na dnu posodic za kavo oziroma drugje? Zelo enostavna in uspešna metoda je, da zavrete v posodi polovico belega kisa in polovico vode. Še vrelo zmes zlijete v posodice, ki jih želite očistiti. Pustite delovati čez noč. Zjutraj posodo dobro izperite in izdelek bo videti kot nov.

Naravno pobelite svoja oblačila

Bele nogavice ali obleko namočite v zmes vode in limone ter jih prekuhajte ter občasno premešajte. Recept ni najbolj učinkovit pri trdovratnih madežih, vendar je postopek popolnoma naraven. Za boljšo učinkovitost lahko po umazanem delu še dodatno nanesemo limonin sok.

lemon_white.jpg

Znebite se plevela in trave na dvorišču

Vrela voda nam lahko učinkovito pomaga tudi pri hitrem čiščenju zunanjosti hiše. Polijte vrelo vodo po robovih med dovozom in pločnikom, kjer raste trava. Trava se bo hitro skrčila, zakrnela in uvenela. Tako jo boste veliko hitreje izpulili in očistili dovoz. Po drugi strani pa se vam ne splača polivati vsake zelene travice z vrelo vodo posebej. Alternativna rešitev je, da si priskrbite poceni beli kis in ga poškropite po plevelu, ki ga želite odstraniti.

Znebite se hišnih vonjav z vrelo vodo

Poskusite osvežiti prostor z enostavno mešanico limoninih olupkov in sladkih začimb, ki jih prevrete v vreli vodi. V lonec nalijete vodo, dodate olupke limone in nekaj začimb, kot so klinčki in cimet, ter nato kuhate nekaj minut, preden odstavite posodo z ognja. Tako nevtralizirate neprijetne vonjave v prostoru, vonj pa celo prekaša kemične preparate in osvežilce zraka, ki pogosto vsebujejo škodljive aerosole in druge rakotvorne snovi.

Znebite se smradu v smetnjaku z ledenimi kockami

Če se želite znebiti neprijetnih vonjav v smetnjaku, naredite ledene kocke iz kisa, ki jih zdrobite vanj. Lahko pa se držite standardne prakse in narežete ali nasekljajte limonino lupino ter tako nevtralizirate neprijetne vonjave.

Prevrite srebrnino

Potemnele srebrnine ne želite poškodovati z ročnim drgnjenjem umazanije? Preizkusite staro metodo čiščenja: aluminijasto ali emajlirano ponev prekrijte z aluminijasto folijo, vstavite srebrnino in jo popolnoma prelijte z vodo. Dodajte čajno žličko soli in eno čajno žličko kuhinjske sode. Vse skupaj zavrite za tri minute. Srebrnino kasneje previdno izvlecite s kleščami ali ščipalkami, očistite in sperite.

soda_salt_cleans.JPG

Znebite se mravelj

Vrela voda je zelo učinkovita, čeprav morda malce kruta metoda za iztrebljanje mravelj. Vseeno je naravna in nestrupena metoda, ki ne pušča madežev in ni nevarna za zdravje.

Odstranite zavržene žvečilke

Kar nekaj učinkovitih načinov čiščenja z zamrzovanjem že poznamo. Eden od teh pa je tudi odstranitev stare žvečilke z ledom, ki ga za nekaj časa pritisnete na poškodovano mesto.

Ubijte posteljne zajedavce

Zamrznitev je tudi ena od dokazanih rešitev, kako se znebiti posteljnih stenic ali pršic. Drugi način je z vročino. Zamrznite okužene rjuhe, nahrbtnike ali druga oblačila za najmanj pet dni na minus 5 stopinj Celzija. Tako se boste enostavno in naravno znebili mikroorganizmov v posteljnini ali copatih.

Večino površin in materialov je mogoče očistiti z ledom ali vrelo vodo ter nekaj domačimi sestavinami. Pogosto dragi preparati enostavno ne dosežejo želenega učinka, zato raje premislite in preizkusite nekaj naravnih metod, preden zapravite svoj denar ter napolnite hišo s strupenimi kemikalijami.