Z demokratizacijo je mesto služabnika najprej bilo nekoliko odrinjeno, zatem pa je z nastankom energetskih oligarhov in drugih vrst bajnih bogatašev potreba po služabnikih spet dramatično narasla. V Veliki Britaniji je registriranih pet tisoč služabnikov, njihovi delodajalci pa zdaj niso Britanci, temveč tujci, ki v imajo v Veliki Britaniji svoj denar in nepremičnine.

Ko govorimo o preostanku sveta, služabnike evropske izobrazbe in tradicij trenutno najbolj iščejo kitajski tajkuni, vse večje povpraševanje pa je tudi v drugih državah – Rusiji, Indiji, Braziliji in na Bližnjem vzhodu. »Z vsakim dnem imamo več delovnih mest, dotaknila se nas ni niti recesija. Če bi pred desetimi leti trdil, da bodo naše najboljše stranke Kitajci, bi mislili, da sem znorel,« razlaga lastnik agencije za najem služabnikov Quintessentially, 35-letni Londončan Ben Elliot.

pd_butler_070726_ms.jpg

Služabnik ni več to, kar je bil včasih

Služabnik pa ni več to, kar je bil včasih. Globalizirani svet izjemno bogatih danes od teh uslužbencev zahteva veliko več. Slika uglajenega sluge, ki v belih rokavicah servira zajtrk, pripravlja oblačila in nataka vino, ni popolnoma izginila, vendar pa mora služabnik 21. stoletja govoriti več jezikov, biti pa mora tudi informacijsko pismen. Je gastronom, po potrebi pilot in mora biti pripravljen za gospodarja prodati ali kupiti nepremičnino. Nekakšna »deklica za vse«, bi lahko rekli.

Na spletni strani mednarodnega združenja profesionalnih služabnikov naftni mogotec iz Savdske Arabije išče služabnika latinskega porekla, da bi skrbel za poletno rezidenco z osmimi uslužbenci. Direktor multinacionalnega podjetja s sedežem v Amsterdamu potrebuje služabnika za organizacijo celotnega gospodinjstva, stranka iz Londona z nepremičninami v Švici, Hongkongu in Singapurju pa išče potujočega služabnika, ki bo lahko sledil njegovemu zapletenemu načinu življenja na dveh celinah.

_82644115.jpg

Služabniki v najem

Tisti, ki ne želijo imeti stalnega služabnika, ga lahko najamejo pri enem od servisov ali pa tam naročijo točno določeno storitev. V današnjem načinu življenja poslovnežev, ki menjajo mesta in celine kot oblačila, je za številne ugodneje najeti nekoga, ki bo za njegovo ljubico našel luksuzno, z diamanti posuto torbico, ali pa bo skrbel za njegovih osem labradorcev, ker je njihov lastnik v mestu le deset tednov na leto.