Solarno energijo so odkrili že pred 170 leti, vendar je šele leta 1950 postala del donosne tehnologije. Visoki stroški proizvodnje sončnih celic pa so mnoga leta oteževali gospodinjstvom, da bi si zbiralnike postavila doma - vsaj do pred kratkim. Vedno večje zanimanje za alternativne vire in predvsem za sončno energijo je prispevalo tudi k povečanju števila investicij in raziskav na tem področju. Zadnje raziskave so pripeljale do pomembnih novosti, ki močno izboljšajo zbiralno sposobnost sončnih celic.

thin_film_solar_collection_cells.jpg

Tankoplastne sončne celice zmanjšajo stroške za polovico

Za razliko od kristalnih plošč (črne barve, uokvirjene in podobne oknu, težavne za vgradnjo, skupni visoki stroški) so tankoplastne sončne celice, ki so, kot že ime pove, tanke (podobne so listu papirja) in prilagodljive. Zaradi izredne tankosti pa so se zmanjšali stroški proizvodnje in tudi cena sončnih celic: natančneje, za polovico v primerjavi s kristalnimi silicijevimi ploščami. Običajno so na voljo v zvitkih, zato jih je tudi lažje namestiti.

thin_film_solar_laminate_photo_11.jpg

Mikropretvorniki so povečali dostopnost

Mikropretvornik je osrednji element sistema zbiranja sončne energije. Energija, proizvedena s solarnimi ploščami, je namreč enosmerni tok. Tega je treba pretvoriti v izmenični tok, saj večina gospodinjskih aparatov ne more delovati na enosmernem, kar preprosto opravi pretvornik.

In ravno zato je bil to vrsto let najdražji del opreme, ki je ceno zbiralnikov sončne energije dvignil tudi nad deset tisoč evrov. Izum mikropretvornika je zmanjšal začetne stroške na okoli tisoč evrov, kar je desetina prvotne cene. Drastičen padec cen pa je omogočil dostop širšim množicam, ki si želijo majhno sončno elektrarno doma.

compare_cost_of_solar_electric_system_using_micro_inverters.jpg

Nove solarne plošče so znižale stroške namestitve

Velik del stroškov za postavitev sistema sončnih plošč je predstavljala montaža. Namestitev sončnih celic je zahtevala kar nekaj časa in stroškov, posebno če ste za to delo najeli strokovnjaka. Na trg pa so prišle nove plošče, ki ne zahtevajo strokovne vgradnje. Novi sistemi so nameščeni v veliko manj časa, prihranite pa tudi denar. Pričakujemo lahko,  da se bodo cene v prihodnjih letih še spustile in da bodo solarne plošče postale še dostopnejše.