Ko pospravljanje prevzame življenje

Včasih lahko organiziranje življenja postane prava obsesija, ki sčasoma življenje tako zelo uredi, da ga pravzaprav postavi povsem na glavo. Psihologi pravijo, da je svet postal tako kaotičen, da se nam enostavno zdi, da ga bomo lahko obvladali samo še z marljivim organiziranjem. Organiziranje nam namreč daje občutek, da lahko svoje življenje tako dobro uredimo, da nas ne more nič več presenetiti.

modern_living_room_designs_3.jpg

Ugotovite, ali pretiravate

Psihologi pravijo, da je organiziranje nezdrava obsesija, če lahko odgovorimo pritrdilno na naslednja tri vprašanja: Ste kdaj organizirali svoj dom, namesto da bi odšli na zabavo? Ste tako organizirani, da ste popolnoma neprilagodljivi? Težko svoj dom delite še s kom, saj moti vaš red?

Pretirano organiziranje lahko namreč prinese veliko težav, če smo tako neprilagodljivi, da pospravljanja nismo sposobni preložiti na dan, ko bomo imeli več časa, temveč moramo vsak nered pospraviti pri priči, ko ga opazimo. Takšni ljudje so sužnji svoje organiziranosti, pri tem pa zamujajo čare spontanosti in uživanja v trenutku.