Izredno nevarno čistilo

Težava tradicionalnega kemičnega čiščenja so pravzaprav kemikalije, ki jih uporabljajo v čistilnicah. Najbolj pogosta kemična snov, s katero čistijo, je perkloroetilen, ki so jo nekatere raziskave označile celo za mogočega povzročitelja raka. Poleg tega pa lahko poškoduje živčni sistem ter poslabša delovanje ledvic in jeter. Seveda je ta kemikalija nevarna, če najde pot do prsti, v kateri raste zelenjava, ali do vode, v kateri plavajo ribe, ki jih bo nekdo morda nekoč ulovil in zaužil.

Nekoliko boljša možnost

Zaradi takšne nevarnosti so se nekatere kemične čistilnice odločile začeti uporabljati drugo čistilo, in sicer DF-2000. To je resnično manj nevarno kot prva izbira, vendar pa je še vedno vir nekaterih težav. Ne gre torej za resnično zeleno alternativo, vendar pa je uporaba takšnega kemičnega čiščenja v primerjavi s tradicionalnim vsekakor bolj zdrava in pametna odločitev.

dry_cleaning_finished_2.jpg

Zeleno kemično čiščenje

Najbolj organsko čiščenje, ki je trenutno na voljo, pa uporablja ogljikov dioksid ter organske detergente, ki ne škodujejo okolju. Ogljikov dioksid je spojina, ki jo najdemo v naravi, poleg tega pa ni znana kot škodljiva za zdravje. Tekoči ogljikov dioksid očisti madeže, nato pa izpuhti v ozračje.