Allison in njegova ekipa so preučili spremembe v teži pri 24 različnih živalskih vrstah, raziskava pa je pokazala, zakaj se tako veliko živalskih vrst sooča z debelostjo. Mnoga izmed dejstev vas bodo mogoče celo presenetila.

Stran mečemo preveč hrane

Več kot 40 odstotkov večja telesna masa  divjih podgan je posledica njihove bogate prehrane, saj se hranijo z našimi odpadki hrane, ki so pogosto nasičeni s kalorijami. Take živali bodo po vsej verjetnosti debelejše od tistih, ki ne uživajo človeške hrane. Če torej ne jeste zdrave hrane in z njo hranite tudi vaše ljubljenčke, lahko pričakujete, da bodo predebeli in nagnjeni k boleznim.

Živali v zaprtih prostorih

Skoraj 89 milijonov ameriških hišnih ljubljenčkov ima glede na rezultate združenja za preprečevanje živalske debelosti prekomerno telesno težo. Tako kot pri ljudeh takšni problemi s težo izpostavljajo živali večjemu tveganju za sladkorno bolezen, artritis, visok krvni tlak in druge zdravstvene težave. Če želite svojo domačo žival obvarovati pred njimi, vam svetujemo, da spodbudite njeno telesno aktivnost s sprehodi in gibanjem.

fat_pet_12.jpg

Strupi v naših vodovodih

Po navedbah New York Timesa raziskave EPA kažejo, da 80 odstotkov vzorcev, vzetih iz različnih vodovodnih tokov, vsebuje ostanke različnih zdravil, kot so hormoni, zdravila proti bolečinam in za uravnavanje krvnega tlaka ter antibiotike. Allison in njegova ekipa so ugotovili, da različni toksini v vodi motijo endokrini sistem živali, ki zaradi tega upočasnjuje metabolizem.

Prekomerno razvajanje vašega ljubljenčka

Pogosto smo zaradi službe ali opravkov odsotni večino dneva in se čutimo krive, ker svoje hišne živali puščamo same doma. Prav zato svoje ljubljenčke prekomerno razvajamo z različnimi dobrotami. Nekatere pasje dobrote lahko vsebujejo veliko preveč kalorij, kot jih lahko žival porabi v enem dnevu. Hišni pes ali mačka se zato redita.

ss.jpg

Motnje zimskega spanja in sezonskih selitev

Glede na raziskave lahko nekateri okoljski dejavniki vplivajo na cikle telesne mase pri sezonskih selitvah in zimskem spanju živali. Tako so zaradi podnebnih sprememb nekatere živali prekinile zimsko spanje, druga pa so skrajšale svoje sezonske selitvene poti. Le-te so ogrožene tudi zaradi uničevanja naravnega bivalnega okolja. Takšen vpliv na živali že ogroža obstoj nekaterih živalskih vrst.