Špageti z bučo in česnom

(fotografija zgoraj)

Sestavine za 4 osebe:

50 dag špagetov
40 dag bučnega mesa
5 dag bučnih semen
8 strokov česna
oljčno olje
sol in poper

Priprava:

Špagete do čvrstega skuhamo. Bučno meso narežemo na kocke in ga v primerni ponvi prepražimo na oljčnem olju. Bučna semena in česen na drobno narežemo, dodamo k bučnemu mesu ter začinimo s soljo in poprom. Špagete do čvrstega skuhamo, stresemo na cedilo (ne oplaknemo) in dobro odcedimo. V ponvi zmešamo špagete z ostalimi sestavinami, po okusu lahko še dodatno začinimo in takoj postrežemo.

Napotek:

Zraven tekne zelena solata.

Špinačna solata z bučnimi semeni, koromačem, pomarančo in sirom feta

recept_solata.jpg

Sestavine za 4 osebe:

50 dag špinače
3 žlice prepraženih bučnih semen
1 srednje velika čebula
1 srednje velik koromač
1 velika pomaranča
15 dag sira feta

Sestavine za preliv:

1/3 skodelice oljčnega olja
2–3 žlice šerijevega kisa
1 žlica dijonske gorčice
1 žlica medu
sol in poper

Priprava:

Špinačo operemo in dobro odcedimo. Odrežemo ji stebla, liste pa narežemo na večje kose. Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine. Koromač očistimo, operemo in na grobo sesekljamo. Pomarančo olupimo in narežemo na rezine. Sir feta nadrobimo. Preliv naredimo tako, da vse sestavine gladko zmešamo.
V primerno veliko skledo damo špinačo, čebulo, koromač in pomarančo ter dobro premešamo. Okrasimo s sirom feta in bučnimi semeni ter polijemo s prelivom, tik preden solato postrežemo.

Napotek:

Šerijev kis lahko nadomestimo tudi z limoninim sokom ali rdečim vinskim kisom.

Jabolčni obročki s kokosom in ingverjevo skuto

recept_obrocki.jpg

Sestavine:

4 večja kiselkasta jabolka
1 jajce
moka
5 dag kokosovih kosmičev
20 dag skute (20 %)
2 žlici medu
sok in lupina ene limete
košček ingverja
sezamovo olje za peko

Priprava:

Jabolka olupimo in s posebnim nožem izdolbemo peščišča. Vsako jabolko prečno narežemo na štiri lepe rezine. Jajce stepemo. Jabolčne rezine povaljamo najprej v moki, nato pa v jajcu in na obeh straneh v kokosovih kosmičih. Skuto zmešamo z medom ter sokom in lupinico limete. Ingver olupimo, na drobno naribamo in vmešamo v skutno maso. V primerni ponvi močno segrejemo sezamovo olje. Jabolčne obročke na obeh straneh spečemo do zlatorjave barve. Ponudimo jih s pripravljeno ingverjevo skuto.