Medtem ko si proizvajalci takšnih izdelkov manejo roke ob zaslužkih, pa trpijo potrošniki in okolje. Veliko vrtnega orodja in drugih pripomočkov shranjujemo v garaži ali zunaj v vrtni lopi, ne da bi jih redno uporabljali. Tako počasi in tiho rjavijo ter postajajo vedno bolj neuporabni.

share_hand_tools.jpg

Izmenjava orodja

V Združenih državah Amerike in drugih državah so se začele pojavljati storitve za izmenjavo in delitev orodja. Predmete, kot so vrtno orodje, ročno in električno orodje, lahko lastniki podarijo ali posodijo menjalnici orodja oziroma organizirani lokalni skupnosti. Te predmete si lahko nato tisti, ki jih potrebujejo, izposodijo za določen čas (kot v knjižnici). Pogosto je članstvo v takšnih izmenjalnicah brezplačno ali pa zelo poceni.

Premislite, ali bi tudi sami začeli podoben koncept izmenjave dobrin v vaši ulici ali lokalni skupnosti. Sosedom predlagajte izmenjavo orodja, ki ga manj pogosto uporabljate. Pri tem se izognite nekaterim pastem posojanja: verjetno je najbolje, da občutljivih pripomočkov, ki potrebujejo pogosto popravilo, ne vključite v svojo ponudbo.

Tudi če vam vzpostavitev ali sodelovanje v izmenjavi orodja nekako ni všeč, lahko morda poiščete vse predmete, ki jih redko uporabljate, in jih podarite sosedom ali lokalni dobrodelni organizaciji.

Medsosedska delitev vrtnega pridelka

Seveda se deljenje dobrin ne ustavi pri vrtnem orodju. Obstajajo vaške skupnosti, kjer prebivalci vzgajajo lastno zelenjavo in jo delijo med seboj na zelo organiziran način. Zakaj ne bi tega poskusili tudi vi?

vegetablegardens_1.jpg

Vsakemu izmed nas se zgodi, da imamo v določenem času na vrtu ogromno zelenjave določene vrste in nič drugih zelenjavnih sort. Eden od izzivov medsosedske delitve hrane je, da si med seboj podarimo odvečne količine in tako vsi nekaj pridobimo.

Organizirajte sosede

Da bi lahko izpeljali program delitve pridelka v vaši ulici ali lokalni skupnosti, morate najprej organizirati sestanek med sosedi, na katerem ugotovite, kdo bo kaj sadil in sejal ter kdaj točno bo pridelek na voljo. Bistvo je delitev letine z drugimi, da bi imeli vsi stalnen pridelek svežega sadja in zelenjave, zato je najbolje, če se dogovorite, kaj in kdaj saditi. Vsak naj poseje drugačne sorte, da bo ponudba bolj pestra! To je tudi odličen način za zmanjšanje odpadne hrane, stroškov in vpliva na okolje.

Če imate v soseski osebo, ki vzgaja kokoši, jo vključite v izmenjavo in si zagotovite sveža jajca. Ali pa se obrnite na bližnjo kmetijo, kjer pridelajo več jajc, kot jih porabijo.