Čeprav je košček zemlje pred vašo hišo resnično majhen in celo obdan z ograjo, ga ne obravnavajte kot dvorišče, temveč iz njega naredite največ, kar lahko. Posadite zimzelene rastline, bršljan, rožmarin in različne grmovnice.

Barve in enostavna vrtna oprema

Na majhnih vrtovih po navadi vidimo premalo barve. Pobarvajte zid ali ograjo, da izboljšate videz prostora. Z belo, sivkino, olivno, bledo sivo ali modro barvo, ki privlačijo svetlobo, si ustvarite svoj košček sredozemskega raja. Vrtna oprema naj bo enostavna in vodoodporna, mize, stoli ali klopi pa naj bodo manjši, da ne bodo zavzeli preveč prostora.

small_garden_domino_mag.jpg

Na vrtu najdite nekaj, kar bo pritegovalo vašo pozornost, pa naj sta to posebno lep grmiček ali plezalka, ki krasi ograjo. Osrednja točka je nujen element, sicer bo edino, kar boste videli, zid. Da bi pobegnili občutku utesnjenosti, poskrbite, da boste vrtiček kar najbolj učinkovito okrasili. Vendar vam svetujemo, da se odločite za eno idejo in v njej ne pretiravajte.

Keramične ploščice za francoski šarm

Vaš majhni kotiček na prostem ima lahko veliko osebnost, če po tleh položite nedrsne keramične ploščice. Za starinski francoski šarm poiščite cvetlične vzorce, pa čeprav boste za to zapravili majhno bogastvo. Takšna tla pridejo kar najbolj do izraza, zato naj bodo mize in stoli nevtralni in preprosti.

small_garden_example_600x55.jpg

Zid ali ograja okoli vrta vas varujeta pred radovednimi pogledi z ulice ali sosednjega vrta. Da ne bi delovala preveč strogo, si omislite zidno plezalko, denimo bršljan, ali pa ju okrasite z ogledali, ki jih pritrdite na ograjo. A poskrbite, da bodo v njih odsevale lepo uspevajoče rastline in ne suho listje!