Glavni vzroki zimske depresije so enolična prehrana, dolgotrajno zmanjšana telesna aktivnost, pomanjkanje dnevne svetlobe in turobno vreme. Če dodamo še krizo sodobne družbe, kot sta materialna nestabilnost in vsesplošen obup, ni nenavadno, da se mnogi počutijo slabo.

Uravnotežena prehrana

zelenjava.jpg

Na srečo se lahko takšnim duševnim znakom zoperstavimo z uravnoteženo prehrano in krepitvijo telesnih sposobnosti. Poskušajmo v vsakodnevne obroke vključiti vse štiri glavne skupine živil: sadje in zelenjavo, žita, beljakovine (meso, ribe, jajca, mleko in mlečne izdelke) in nenasičene maščobe, ki jih najdemo v oreščkih in olivnem olju.

Neprimerna prehrana lahko na različne načine vpliva na neuravnoteženo fizično in mentalno zdravje. Različne diete, kot je na primer tista z malo ogljikovih hidratov, organizma ne oskrbijo z zadostno količino vitamina B, kar lahko vodi v depresijo. Zato redno jemljite njegove nadomestke. Ne pozabite niti na maščobne kisline omega-3, s katerimi so posebno bogate ribe.

Pijte manj kave in alkohola

Priporočljivo je zmanjšati tudi vnos kofeina, ki na razpoloženje ugodno vpliva le kratek čas, škoduje pa tudi živčnemu sistemu. Pijte veliko vode in zeliščnih čajev (kamilica, meta, kopriva… ). Če je le mogoče, se izogibajte alkoholu, saj spodbuja slabo razpoloženje.

Poskrbite za fizično zdravje

jogging.jpg

V zimskem času se potrudite in kljub mrzlim dnevom vztrajajte pri sprehodih in drugih telesnih aktivnostih. Med vadbo telo proizvaja endorfin, ki je naravno zdravilo proti depresiji, saj izboljšuje razpoloženje.

Poskrbite tudi za dovolj spanca. Če ne morete zaspati, se pred spanjem sprostite. Pomagali vam bodo topla kopel, meditacija, dobra knjiga, mirna glasba, topel napitek… Če ste med tistimi, ki zjutraj ne morejo iz postelje, si navijte uro ali pa prosite nekoga, da vas zjutraj prežene iz toplega objema postelje.

Polepšajte stanovanje

svece.jpg

Razpoloženje si boste izboljšali tudi z enostavnimi koraki, kot je na primer polepšanje stanovanja z okrasjem, ki vas bo razveseljevalo: cvetje, fotografije, sveče ali odprt ogenj, zelo učinkoviti pa so tudi izparilniki z dišečim eteričnim oljem. Proti stresu pomagajo olja citrusov, sivke, vrtnice, sandalovine, ylang ylanga…

Udejstvujte se v dejavnostih, ki vas izpolnjujejo in veselijo, prav tako pa ne pozabite na družbo odprtih in optimističnih ljudi.