Vrstne hiše so običajno postavljene gosto skupaj, zato je vrtnih površin le malo. Če jih znamo izkoristiti v svoj prid, bomo že kmalu lahko uživali sadove svojega dela in zadovoljno posedali na soncu.

Prednosti terase

vrstna1.jpg

Stična točka med vrstno hišo in vrtom je lahko terasa. Tla terase obložimo z oblogo, odporno na vremenske razmere, kot so kamnite plošče ali impregniran les. Teraso lahko preuredimo v zimski vrt in bivalni prostor še dodatno povečamo. Okoli terase naj bo trata, na robovih pa zasadimo nizko živo mejo ali posamezne grme.

Preudarna zasaditev rastlin

vrstna2.jpg

V enem delu vrta zasadimo sadno drevje, zelenjavni vrt pa uredimo v najbolj oddaljenem delu. Kompostnik postavimo tako, da nam ne kvari pogleda, istočasno pa naj ne bo preveč od rok. Lahko ga zakrijemo tudi z grmovjem.

Ker so vrtovi ozki, ne sadimo širokokrošnjatega drevja. Raje posadimo pokončno rastoče vrste (ciprese, smreke, macesen, tuja). Enako velja tudi za grmovnice.

Ograjen ali neograjen vrt

vrstna.jpg

Vrt lahko ogradimo z visoko ograjo ali pa se odločimo za živo mejo, ki pa naj ne bo preveč bujno rastoča. Če imamo s sosedi dobre odnose, pa se ograji raje odpovejmo. Ogradimo le teraso, da imamo nekaj intimnosti.  Vrt brez ograje je videti lepši in deluje večje. Mejo lahko določimo tudi s širšim nasadom trajnic ali vrtnic, ki jih negujeta oba lastnika.