Karmen Kompara, direktorica novogoriškega Vitanesta, ki se že dvajset let ukvarja z distribucijo klimatskih naprav, pravi, da je toplotno udobje še posebno pomembno za bolj občutljive ljudi, starostnike, otroke, in bolnike; sicer pa se tudi drugi v pregretih prostorih po navadi počutijo bolj utrujene.

Pri izbiri se posvetujte s specializiranim strokovnjakom

Toda na trgu je množica ponudbe, tehnični podatki pa so mnogim precej nerazumljivi. Karmen Kompara zato svetuje, da se posvetujemo s čim več ponudniki, predvsem pa s specializiranimi prodajalci, ki lahko kupcu z večjo verjetnostjo dajo strokovni nasvet in priporočijo izkušenega monterja, kasneje pa morda tudi zanesljiv in hiter servis. Prav dober monter (ali projektant, če ste šele v fazi gradnje) vam bo lahko tudi najbolje svetoval, kakšno moč naprave potrebujete ter kam jo sploh lahko postavite. Različne vrste klimatskih naprav lahko namreč namestimo skoraj kamor koli: na steno, na tla ali na strop.

img_1348_llyods_ac.jpg

Nekatere naprave poleg hlajenja nudijo tudi možnost ogrevanja. Ta funkcija je zelo priročna v zimskem obdobju in prehodnih hladnih dneh. Pri izbiri takšne klime pa je po besedah direktorice Vitanesta še posebno pomembno preveriti učinkovitost naprave kakor tudi njen režim delovanja pri zunanjih temperaturah. Faktor učinkovitosti gretja ali hlajenja visoko učinkovitih naprav je višji od pet, kar pomeni, da pri enem kilovatu porabljene energije nudijo okoli pet kilovatov energije, ki jo lahko porabimo.

Dodatne funkcije omogočajo večje bivalno udobje

Različne klimatske naprave se lahko med seboj zelo razlikujejo. Nekatere samo hladijo in grejejo, druge pa to počnejo še boljše ali celo poskrbijo za dodatno udobje. Varčni modeli denimo porabijo manj energije, delujejo pa tako, da svojo moč ves čas prilagajajo dejanskim potrebam. Karmen Kompara priporoča tudi naprave, ki so med delovanjem čim tišje ali zrak hkrati celo filtrirajo. Nekateri modeli lahko tudi zaznajo, kaj v prostoru zrak dodatno hladi ali greje (denimo lonec na štedilniku) in se sami preusmerijo tja. V pasivnih objekth pa je klimatsko napravo priporočljivo povezati z rekuperatorjem toplote s prezračevanjem. 

air_conditioner_3.jpg

Klima naj ne piha naravnost na stanovalce

Direktorica Vitanesta pravi, da je klimatsko napravo najbolj idealno skriti pod viseči strop, njen izpih pa s kanali razporediti po prostoru. Tako namreč ne more pihati neposredno na stanovalce, njeno delovanje pa se enakomerno razporedi po vsem prostoru. Če svoj dom še gradimo, je torej najbolje predvideti takšen način namestitve; ker pa gre za nekoliko dražjo investicijo, se večina ljudi vseeno odloči za vgraditev bolj običajnega stenskega ali talnega modela.

Klimatsko napravo načeloma postavimo v prostor, ki ga želimo ohladiti ali ogreti; da pa jih ne bi bilo treba vgraditi več, jo poskušamo namestiti tako, da skozi odprta vrata zajame čim več prostorov. Ker topel zrak potuje veliko težje kot hladen, je potrebno klimatsko napravo, s katero se bomo tudi ogrevali, postaviti predvsem tja, kjer bomo to funkcijo resnično potrebovali. Pri postavitvi zunanje enote se posvetujmo s sosedi; v večstanovanjskih objektih pa po navadi že obstaja soglasje, kam lahko postavite ventilator .