»V različnih kulturah so se obredov čiščenja lotevali različno, skupni namen pa je bil podoben: dvigniti vibracijo energije in priklicati v prostor obilje, zdravje, srečo… Indijanci so uporabljali bobne, ropotuljice, kurili so zelišča, v kombinaciji z obrednimi plesi. Kitajci verjamejo, da s pokanjem in hrupom ob novem letu preženejo slabe energije, tudi pri nas se je ohranila tradicija zvončkljanja, bobnanja ali glasne glasbe, ki razbije energijo v prostoru,« nas za začetek s svetom energijskega čiščenja prostorov seznani Leonida Derganc, specialistka menedžmenta, ki je tik pred zaključkom magisterija iz poslovnih ved.

derganc.jpg

Kljub delu v ekonomiji so jo vedno zanimali odnosi med ljudmi in zakulisje našega bivanja. Njene tehnike dela temeljijo na povezovanju z angeli, nadgrajuje pa jih tudi z znanji integralne biorgonomije, zdravljenja vzrokov s pomočjo merkave ter transurfinga. V zadnjem letu postaja aktualna njena tehnika notranje modrosti (inner wisdom), katere bistvo je, da poiščemo vse odgovore in rešitve s pomočjo notranjega vodnika ali modrosti. Ta nam bo pomagala tudi pri energijskem čiščenju prostora.

Na katero šolo oziroma znanja se pri čiščenju prostora naslanjate?

Znanje črpam iz različnih smeri, predvsem pa temelji na delu z angeli in merkavo. Osebno najbližje mi je spaceclearing po razlagi Kareen Kingston.

Kako poteka proces ugotavljanja ali je prostor sploh nečist?

Vsak ima svoj način. Sama imam zelo močan kanal zaznave – jasnočutnost. Torej, stopim v prostor in izrazito čutim energije. Včasih si pomagam še z nihalom ali z vodenim pregledom prostora – da se v meditaciji posvetim prostoru in ga »pregledam« s pomočjo notranjega vodnika ali s pomočjo tretjega očesa. Velikokrat se mi pokažejo določena mesta v stanovanju, ki mi delujejo nekako težka, zapackana, temna in energetsko stisnjena. Morda res nekoliko težje opišem, ker bolj čutim, kot vidim.

Kaj vse pa vpliva na to, da se prostor energetsko zamaže?

Energija prednikov, ki so živeli v prostoru, se vtisne v stene, v prostor, na predmete, ki so jih uporabljali. In ta energija na nek način »seva« še naprej in vpliva na ljudi, ki so v prostoru. Ne le ljudje, tudi energije dogodkov se vtisnejo v matrico doma in prostora. Če so se v prostoru dogajale slabe stvari, če so v njih živeli negativno naravnani ljudje, se ta energija ohrani in vpliva tudi kasneje. Sreča je v tem, da jo lahko transformiramo oziroma prostor energetsko očistimo in napolnimo z ljubeznijo in namero dobrega. V bistvu je vse materialno in nematerialno podprto z neko vrsto zavesti, in to potem vpliva na nas.

Kako ga vi očistite?

Najprej se je treba lotiti postopka na fizični ravni: odstraniti vso nepotrebno navlako. Spomnite se na primer samo čiščenja svoje omare. Preverite lahko, kako ste energetsko povezani oziroma navezani na materialno: najdete obleke, ki jih že leta niste oblekli, pa jih še vedno hranite za vsak primer, če boste shujšali, če bo spet moderno… globoko v sebi pa veste, da tega kosa ne boste več oblekli. Iz omar naj bi vrgli vse, česar nismo oblekli v zadnjem letu. Ali to zmorete?

svece.jpg

In nato…

Ko nam uspe na fizičnem nivoju, se lotimo energetskega. Moja tehnika temelji na štirih elementih, ki se razporedijo v prostoru: voda, zrak – kadilo, ogenj – svečka, materija oziroma zemlja – sol. Prostor lahko zgolj posujem z rižem ali s soljo, ga pustim 24 ur, nato pa pometem in to vržem v tekočo vodo. Lahko priredim obred zažiganja energij z vijoličnim plamenom. Ustvari se dejansko fizično vijoličen plamen, ki gori v posodi, s čimer se »pokurijo«, transformirajo energije v prostoru. Nato se postopek zaključi s svetim krogom, z zvončkljanjem od glavnih, vhodnih vrat, čez cel prostor, nazaj do vrat, kjer se zaključi krog z osmico – znakom za neskončnost.

Prostor lahko očistimo s pomočjo merkave, angelov oziroma kombinacije vsega omenjenega, lahko pa le prižgemo žajbelj, razna kadila in podobno. Prostor je treba zračiti, da pride vanj kozmična energija. Ne toliko zaradi »svežega zraka«, ampak zaradi sveže energije. Zračili naj bi vsak dan, če je možno, večkrat na dan. Bistvo pa je v prebivalcih tega doma in tega, da so odprti za čiščenje, da s svojo zavestjo dom napolnijo z ljubeznijo, pozitivnimi energijami, radostjo, da porežejo eterične vezi med seboj in prostorom oz. predmeti v prostoru. Bistvo je v iskreni nameri posameznika.

Kako dolgo trajajo učinki takšnega energijskega čiščenja?

Podobno kot pri fizičnem čiščenju (smeh). Če ste slabe volje, jezni, depresivni ali bolni, se energije nizke vibracije vtisnejo v matrico doma. Če vas obišče zelo negativna oseba, tudi ne ponuja najboljše vibracije za prostor. In tako se umazanija nalaga, dokler nekega dne ne začutite, kako je vaš prostor »zadušljiv«, utesnjujoč. To lahko traja nekaj dni, mesecev, tednov ali let. Odvisno, kaj pride v prostor, kaj gre ven, kakšna je zavest stanovalcev v domu, kakšno energijo mu dovajajo. Vsi ti dejavniki se na nek način seštevajo in nekega dne dosežejo »kritično maso«, ko vas začne motiti vse v stanovanju in morda začutite, da je »nekaj treba spremeniti«.

Svoje stranke tudi naučite veščin čiščenja?

Da, moj namen je, da ljudje spoznajo, da so sami ustvarjalci sveta okoli sebe. Njihov dom je neke vrste njihova zavest. Povezani so s svojim hišnim duhom ali devami, ki prebivajo v domu. Zato lahko sami naredijo veliko za energetsko čiščenje prostora. Če so le pripravljeni sprejeti znanje in se odpreti iskreni nameri čiščenja prostora in dela na sebi, potem postopek hitro dojamejo in se ga naučijo.

feng_shui.jpg

Obstajajo kakšna posebna pravila, ki jih je vredno upoštevati, da ustvarimo v prostoru posebno pozitivno energijo?

Lahko se naslonite na feng šuj, ki vam svetuje glede postavitve prostorov in elementov za optimalen pretok energije. Lahko pa si pomagate tudi tako, da redno vzdržujete vsaj osnovno higieno prostora, da imate čim manj navlake, nakopičenih stvari, ki stojijo in ne služijo ničemur. Dodate detajle, ki so vam všeč, obdajte se z vam prijetnimi barvami, prižgite svečo, eterično olje, kadila in napolnite prostor z glasbo, ki vam je všeč ali pa je namenjena prav za dvigovanje energije v prostoru ali za harmonizacijo. Skratka, sledite svoji intuiciji, prepustite se notranjim občutkom in si ustvarite dom tako, da bo vam prijetno. Tako se boste tudi vi počutili dobro, varno in boste to energijo, zavest sevali v prostor.

Kako pomembna je svetloba?

Kjer je svetloba, ni teme. Bitja z nizko energijo, elementali, se zadržujejo v temnih, vlažnih, turobnih prostorih. Svetloba pa ni najboljša za njihovo preživetje. Marsikdo je morda že doživel, da se je v temačnem prostoru počutil depresivno, zamorjeno. Svetel prostor daje občutek širine, svobode, življenja. Konec koncev svetloba vpliva na naše nihanje hormonov. Vemo, da je pozimi, ko ni toliko svetlobe, sonca, precej več depresije, zamorjenosti…

In kako se zaščititi, če imamo težave z napornimi sosedi?

Odselite se (smeh) ! Malo za šalo ali pa zares… No, ne moremo vedno oditi stran, kadar naletimo na težavne sosede. Takrat si skušamo v svojem domu narediti svojo oazo miru, svoje zatočišče. Napolnimo ga z zavedanjem, da nobena nizka energija s sosedove strani ne pride do nas. Nujno je čistiti naše odnose s tem sosedom (mislim na energetski ravni) – na primer s pomočjo merkave. Transformirajte tudi vašo skupno karmo v vseh dimenzijah prostora in časa. Porežite eterične vezi med vami in sosedom. Skratka, slabe volje zaradi soseda ne vnašajte v prostor…Omislite si tehniko, ki bo delovala za vas. Zamislile ti, denimo, magnet na vašem pragu, ki zaznava vse negativnosti, ki so se čez dan (ob srečanju s sosedom) prilepile na vas. Ko stopite tja, ta magnet potegne vse negativno iz vas in ga transformira v luč, vas pa presvetli, prežarči z neskončno božansko svetlobo.