Kakšno čiščenje potrebujete?

Najprej si morate ogledati tla svojega stanovanja in razmisliti, kakšno vrsto čiščenja potrebujejo. Potrebujete samo preprosto sesanje trdih površin ali se bo moral robot ves čas premikati s preproge na tla in nazaj? Različni modeli robotskih sesalnikov pa se razlikujejo tudi po svoji moči. Pozanimajte se, kako pogosto ga boste morali polniti in kako dolgo bo lahko čistil po enem polnjenju. Vaše potrebe so seveda odvisne od velikosti vašega domovanja.

roomba560_onfloor.jpg

Kako pameten naj bo?

Robotski sesalnik je najbolj uporaben na ravnih trdih tleh; obstajajo pa tudi nekoliko dražji modeli, ki so zmožni zaznati nižje preproge ter se povzpeti nanje, prepoznajo pa celo začetek stopnic. V zadnjem primeru se seveda obrnejo. Poleg tega nekateri sesalniki obidejo prostor in takoj odidejo naprej, drugi pa so sposobni zaznati, da določenega dela niso dovolj dobro očistili, zato se ga lotijo še enkrat.

Želite dodatne funkcije?

Nekateri sesalniki imajo dodatne funkcije. Lahko denimo nastavite, ob kateri uri želite, da posesa stanovanje. Tako lahko robotski sestalnik čisti tudi takrat, ko ste odsotni. Zelo uporaben pa je tudi daljinski upravljalnik, saj se vam ni potrebno sklanjati. Priročni pa so tudi modeli, ki se po potrebi polnijo sami.

roomba530_onrug.jpg

Kako ga vzdrževati?

Vzdrževanje je preprosto. Redno praznite vrečko za prah in čistite krtače sesalnika. Menjajte jih po potrebi.

Kako ga uporabljati?

Vsekakor morate s tal umakniti vse igrače, revije, čevlje in podobne predmete, ki sesalniku onemogočijo, da bi prostore dobro očistil. Zavese, prekrivala in žice namestite tako, da jih ne more zagrabiti.