Velikost

Morda najprej o velikosti vodne površine. Majhen bazen je vedno premajhen, velik pa je predrag. Kakšna je prava velikost? Razmislite o tem, za kaj ga boste potrebovali. Če sanjate o aktivnem plavanju, potem nabavite protitok, kajti v še tako velikem domačem bazenu ne boste mogli plavati z vso silo. V protitoku pa! Seveda glede velikosti upoštevajte tudi število uporabnikov, tesno je odločitev povezana tudi z razpoložljivim prostorom, ne nazadnje tudi z denarjem.

Preden spregovorimo o vrstah različnih bazenov, še nekaj besed o bazenski tehniki, ki je obvezni sestavni del bazena, drugi dodatki pa so priporočljivi. Bazena brez čistilne naprave ni, mora pa biti pravilno dimenzionirana, da lahko približno štirikrat na dan prečisti vso vodo. Ob tem je koristno razmisliti tudi o samodejnem vzdrževanju vode, ki obsega samodejne dozatorje dezinfekcijskih sredstev. Marsikdo je namreč prepričan, da zadostuje čistilna naprava, o moči se niti ne vpraša, na koncu pa pozabi dodajati dezinfekcijska sredstva. Tak bazen se lahko kaj hitro spremeni v mlakužo ali raj za žabe.

Številni drugi pripomočki niso obvezni, so pa koristni in dobrodošli. Protitočne naprave ponujajo možnost plavanja, masažne naprave vam krepijo mišice, dogrevanje vode podaljša sezono za nekaj mesecev, prav tako tudi bazenska pokrivala, lestve ali stopnice so nujne, odskočne deske in različni tobogani pa so dobrodošlo razkošje.

Vrste

Bazeni pa so lahko grajeni iz različnih materialov in ni obvezno, da so plastični. Pred davnimi leti so vsi prisegali na betonske, potem so bili zelo popularni poliestrski, skozi različne trgovske akcije so dobili svojo veljavo ceneni montažni, v zadnjih letih pa so se uveljavili tako imenovani liner bazeni.

Montažni bazeni so sestavljeni iz kovinskih obodov in notranje PVC-obloge oziroma folije. Postavimo jih lahko na ravno površino ali pa jih vkopljemo. So izjemno praktični, še posebno nadzemni, ki jih jeseni lahko pospravimo. Okrogli bazeni stojijo prosto, medtem ko je za ovalne bazene treba postaviti dodatno konstrukcijo, po navadi pa se jih vkoplje ali obzida. Takšne bazene je nujno opremiti z zmogljivo čistilno napravo, ceneni pločevinasti bazeni pa niso tako poceni samo zaradi velikosti, ampak tudi zaradi slabe bazenske tehnike. Po navadi se to zdi ob nakupu dober izdelek, ko pa ga nekaj časa uporabljate, se odločite za kakovostnejšega.


Pri t.i. liner bazenih so stene zgrajene in postavljene iz različnih materialov (ytong, stiropor, opečni zidaki, pločevinasti elementi iz dvomilimetrske pločevine z oporniki, sestavljive plastične konstrukcije, okrepljene z betonom, lahko so tudi iz betona, kar pa je dražje). Stene hidroizolirajo s posebno folijo, podobno tisti, ki se uporablja v montažnih bazenih, le da je močnejša. Pod folijo se na steno najprej nalepi zaščiti filc, ki folijo še dodatno ščiti, enostavno pa jo pritrdijo na rob bazena. Takšna folija se lahko uporablja tudi za popravilo različnih vrst bazenov, betonskih ali drugih, samo krojenje in varjenje folije pa se opravlja v bazenu.

Poliestrski

Poliestrski bazeni so izdelani v enem kosu, lahko pa so tudi sestavljivi in se po montaži zavarijo. Kljub kar zapletenem transportu (če so v enem kosu) so zelo priljubljeni. Montaža je preprosta, saj se jih samo položi v gradbeno jamo in zasuje, seveda pa ne smete pozabiti na prostor za strojnico. Vse skupaj je lahko končano v nekaj dneh. Modularne bazene se postavlja na betonsko podlago, sestavi module, nato pa se spet vse skupaj zasuje.

Najstarejši način gradnje bazenov je betonski, za katerega so številni prepričani, da je preživet, vendar ni čisto tako. Njegova slabost je višja cena, je pa zato najkakovostnejši bazen, vendar ga mora postavljati izkušen gradbenik. Po navadi se obloži s keramičnimi ploščicami ali pa se pobarva s posebno barvo za bazene. Bazenska tehnika in druga oprema je podobna pri vseh bazenih, treba jo je vgrajevati sproti.