Resnici na ljubo je bil test med obiskom posebno doživetje. Sesalnik Irobot Roomba 580 smo spustili na sprehod po dnevni sobi. Kljub temu da je gostiteljica prostor malo prej posesala, je robot pobral kar nekaj smeti. Deležen je bil izjemnega občudovanja.

Valj na kolesih

Sesalnik robot je ne samo zanimiva, temveč tudi učinkovita naprava. Njegov generalni uvoznik je podjetje Ralf Gartner iz Murgel. Ponujajo sesalnike serije 500, in sicer 530, 560 in vodni sesalnik. Te dni je na slovensko tržišče prišel tudi sesalnik iRobot 580, ki ima v primerjavi z robotom sesalnikom 560, ki smo ga preizkusili, še nekatere dodatke. Ima dodaten daljinski upravljalnik, namesto dveh pa tri svetilnike. Z enim polnjenjem lahko posesamo približno 100 kvadratnih metrov površine. Ta model je posebej primeren za večje površine.

Na našem posebnem preizkusu smo imeli sesalnik Roomba 560. Robot je okrogel valj premera 32 cm in višine 6 cm (brez koles). Njegovo upravljanje je povsem preprosto. Po prvem polnjenju ga vključimo z dvojnim pritiskom na sredinski gumb. Ima tudi časovno uro, ki je posebej praktična; pri sesalniku, ki naj bi ciklično čistil stanovanje, je skoraj obvezna, saj z njo nastavljamo časovne (skozi cel teden) intervale sesanja. Po vklopu sam določi vzorec čiščenja sobe, zazna velikost prostora in si določi optimalno pot. Pustiti ga moramo, da celo sobo temeljito posesa. Načini njegove poti so različni. Zazna (to lahko vidimo s prižigom lučke dirt detect) tudi večje količine smeti in se po prehodu še enkrat vrne na tisto mesto. Poleg tega mu lahko s pritiskom na gumb (spot) določimo točkasti način delovanja, kar pomeni, da bo res intenzivno očistil približno en kvadratni meter površine.

Točkasta tipala

Sesalnik ima spredaj točkasta tipala za stene, tako da se ne zaletava z vso silo v pohištvo ali stene, ampak se jih nežno dotakne. Ob robu ima dodano stransko vrtečo se krtačo za čiščenje robov, sesanje oziroma pobiranje smeti pa opravi s pomočjo dveh krtač, ščetkaste in gumijaste. Krtače preprosto odstranimo in očistimo. Pri vračanju krtač v ležišče jih ne moremo namestiti napačno, saj imata različni ležišči (preprosto in učinkovito). Koš za smeti je na prvi pogled majhen, kljub temu pa gre vanj veliko smeti. Njegovo praznjenje je preprosto – smeti stresemo v smetnjak, saj nima dodane posebne vrečke. Koš je dvojni. Spodnji del je namenjen večjim smetem, v zgornjem pa se nabirajo »mucke« in dlake. Sesalnik je učinkovit na različnih tleh, še posebej pa moram pohvaliti pobiranje pasjih dlak. Deluje tiho, tako da pri živalih (mačkah in psih) ne sproža strahu kot večina sesalnikov; živali ga samo radovedno opazujejo.

Svetilnik

Preden spregovorim o svetilniku oziroma navidezni steni ter polnjenju, naj se ustavim pri samem delovanju sesalnika. Uspešnost senzorjev sem preizkusil na vrhu stopnic. Spodnji senzor uspešno zazna možen padec ter sesalnik ustavi in ga obrne. Uspešen je pri prehodih različnih tal – ustavil se je samo na nogi fotelja, ki je visoka centimeter in pol. Nekajkrat mu jo je sicer uspelo preplezati, ko pa se je na njej ustavil, je samodejno nehal delovati. S pomočjo stranske krtače za čiščenje robov dobro seže v vse kote. Po končanem čiščenju, ki traja (odvisno od velikosti sobe) približno 35 minut, se sam vrne v bazno postajo na polnjenje. Akumulator je dokaj močan, tako da sesalnik brez težav posesa več sob naenkrat.

Posebej priročna je časovna ura, s katero določimo intervale čiščenja. Pri tem skoraj nujno potrebujemo svetilnik oziroma navidezno steno. Gre za napravo, ki lahko deluje bodisi kot svetilnik ali kot navidezna stena. Pri drugem načinu s pomočjo žarka na določenem delu sobe ali med prostori ustvari pregrado, tako da sesalnik čisti samo do te ovire, v načinu delovanja svetilnika pa sesalniku omogoča potovanje po več prostorih in čiščenje prostora za prostorom. Poleg tega svetilnik sesalniku pomaga pri vrnitvi v bazno postajo. Tako se ne more zgoditi, da bi zaradi izpraznitve baterij ali zato, ker bi se »izgubil«, obstal nekje na sredini. S pomočjo svetilnikov lahko sesalnik nastavimo na čiščenje več sob.

Sesalnik morda na prvi pogled deluje kot igračka, ob uporabi pa se izkažejo njegove resnične zmožnosti. Pri njegovem delu je bistveno nenehno in postopno čiščenje oziroma sesanje. Pri tem načinu dela pokaže vso svojo vrednost. Kaj je lahko še lepšega, kot če nas ob prihodu domov pričaka posesano stanovanje?