Proizvajalci po navadi ponujajo v posameznem razredu več naprav in število kosilnic, motornih kos in drugih naprav za košnjo, ki so v izhodišču na voljo kupcu, se hitro povišuje. Da bi morebitno zmedenost nepoučenega kupca zmanjšali, smo si s pomočjo Hondinih izdelkov ogledali najpomembnejše dileme pri nakupu vrtnega stroja.

Največ pozornosti smo posvetili Hondinim vrtnim kosilnicam in motornim kosam. Zeleni program Honde sicer obsega še traktorske kosilnice, puhalnike, motorne škarje, motokultivatorje in transporterje, tokrat pa pozornost namenjamo predvsem napravam za urejanje trate. Osnova vsake urejene trate je vrtna kosilnica – večja, manjša, motorna, električna, s stranskim izmetom ali košem za pobiranje. Na kaj moramo biti torej najprej pozorni, ko kupujemo novo kosilnico?

Pravilno svetovanje ob nakupu

honda_1_253.jpg

Lahko bi utemeljevali pomen vsakega posameznega elementa na napravi, vendar je vsaj za uporabnika z malo znanja in izkušenj pomembno predvsem to, da izbere prodajalno, kjer mu bodo prodajalci z izkušnjami in znanjem pravilno svetovali. Te po navadi najdemo v manjših specializiranih prodajalnah, ki ponujajo predvsem izdelke najboljših proizvajalcev. Ti se po navadi izogibajo velikih trgovskih centrov, saj je tam skoraj nemogoče zagotoviti kakovostno podajanje informacij o strojih. V manjših prodajalnah, specializiranih za tehnične izdelke, po navadi z razlogom prodajajo predvsem preverjene izdelke. Proizvajalci največjih podjetij z vrtnimi stroji zagotavljajo odlično podporo v obliki rezervnih delov, garancijskih popravil in seveda znanja, ki ga prodajalci in serviserji redno nadgrajujejo in posodabljajo. Število pooblaščenih serviserjev je pri strojih vodilnih proizvajalcev mnogo večje kot pri poceni napravah iz Kitajske, kjer je pooblaščen serviser včasih zgolj en sam.

Serviserji, ki delajo na kakovostnih strojih, do potankosti poznajo njihovo delovanje in primerne rešitve, pojasnjujejo na sedežu Honde v centru AS v obrtni coni Trzin: »Kadar potrebujemo rezervni del, takoj vemo, kaj se potrebuje. Po navadi ga imamo na zalogi v skladišču, včasih pa ga naročimo pri proizvajalcu. Med pogovorom s kolegi iz stroke, ki prodajajo in servisirajo nekatere manj zanesljive znamke, se mnogokrat pokaže, da se težave začnejo že pri ugotavljanju napake, da ne govorimo o iskanju pravega dela, naročanju in tudi večmesečnem čakanju na pošiljko.«

Pozor, ni pomembna samo kvadratura

honda_2_253.jpg

Glavno vodilo pri izbiri določenega modela vrtne kosilnice ne sme biti zgolj obseg površine. Dobro razmislite o vseh ovirah na travi, ki onemogočajo enakomerno košnjo. Drevesa, grmovnice, nasadi rož in skale bistveno spremenijo način košnje. Upoštevati je treba tudi naklon in morebitne luknje ter nepravilnosti na izravnani površini, prav tako pa moramo biti pozorni na rezultat, ki si ga želimo. Manj redno vzdrževanje trave pomeni večjo obremenitev za kosilnico, zato so za občasno košnjo predvsem primerne močnejše kosilnice.

Hondin sistem BioClip z dvema reziloma, zamaknjenima za nekaj centimetrov, je zanimiva izbira predvsem za tiste, ki trave ne kosijo vsakih nekaj dni. Dvojno rezilo odreže travo na dveh mestih, kar je skoraj tako, kot da bi površino pokosili dvakrat. Tako je trava, stara deset in več dni, po košnji s Hondinimi kosilnicami z dvema nožema že na videz drugačna od tiste, pokošene z navadno kosilnico. Na najlepše urejenih površinah, kjer želimo pravi vtis mehkobe, je nujna pogosta košnja in po navadi tudi pobiranje trave v koš kosilnice. Moč kosilnice je morda nekoliko manj pomembna, še vedno pa so važni širina košnje in zagotovo tudi kakovost pobiranja pokošene trave ter sistem za praznjenje koša.

Bodite pozorni na ročaj motorne kose

honda_3_253.jpg

Pri nakupu motorne kose je predvsem pomemben relief površine, ki jo bomo kosili, saj ta vpliva na izbiro naprave oziroma na ročaj, s kakršnim je kosa opremljena. Okrogli ročaji so znani po tem, da so uporabni skoraj povsod. Ne zavzamejo veliko prostora, udobni so tako na ravnini kot v strmini, omogočajo pa odličen nadzor nad motorno koso. Dvojni ročaji imajo na prvi pogled precej pomanjkljivosti – so široki in nas včasih ovirajo med košnjo in transportom, pa tudi v klancu jih okrogli ročaji zlahka premagajo. Vendar pa so na večji, ne preveč strmi površini dvojni ročaji absolutni zmagovalci. Omogočajo izjemen nadzor nad višino in smerjo košnje, ki je hitra in udobna. Če se z motornimi kosami srečujete prvič, vam svetujemo, da si pred nakupom na ramena oprtate vsaj dve kosi in kar z ugasnjenim motorjem malo zaokrožite po prostoru, da dobite pravi občutek nošenja in košnje.

Hidrostatski menjalnik za mlade in stare

Desetine preizkušenih vrtnih kosilnic, motornih kos in drugih naprav za košnjo so pustile vtis, da so enostavne in preverjene rešitve včasih boljše kot všečne, a nepreverjene novosti. Enostavni sistemi za nastavljanje višine košnje, nadzor nad pogonom in nožem, ohišja brez nepotrebnih kozmetičnih dodatkov. Kosilnice, kjer vsi elementi služijo varni in učinkoviti košnji, se na dolgi rok mnogokrat izkažejo za bolj zanesljive. Vendar pa obstaja ena izmed novosti, ki si je že močno utrla pot med vrtne kosilnice. To je hidrostatski pogon na Hondinih vrtnih kosilnicah, ki omogoča enostavno brezstopenjsko prestavljanje. Kosimo lahko praktično z vsako hitrostjo, zato je delo varno in nadzorovano tako na ravnini kot v strmini. Takšen nadzor nad hitrostjo je še posebno dobrodošel, ko isto napravo uporablja več uporabnikov, saj si ti po želji prilagodijo hitrost košnje – varna in udobna košnja za staro in mlado.