Visokotlačna čistilnika HDEm 401 in HDEm 451 sta napravi majhnih dimenzij. Manjši meri v višino manj kot pol metra, tehta pa le sedem kilogramov. Model HDEm 451 pa je nekoliko večji in težji ter zato že primeren za kakšno zares trdovratno umazanijo. Manjši visokotlačni čistilniki so primerni predvsem za običajna dela okoli hiše, kot je pranje avtomobila ali orodja in strojev. Čistilnika smo zato preizkusili med pranjem avtomobila in čiščenjem umazane vrtne kosilnice.

Lahki in majhni napravi

elektro1.jpg

Čistilnik HDEm 401 je naprava kompaktnih mer in jasno je bilo, da je bil to cilj pri načrtovanju novih naprav. Posoda za čistilo ni vgrajena v ohišje, temveč se posebej pritrdi na pištolo. Tudi ročaj ni dvignjen, temveč je zgolj ročka na vrhu naprave, saj zaradi majhne teže čistilnik kar primemo v roke in ga tako prenašamo brez težav. Sedem kilogramov v rokah ne predstavlja posebnega bremena, zato je takšno gibanje praktično. Čistilnik je sicer opremljen s klasično visokotlačno pištolo, na katero se lahko pritrdi različne nastavke. Priložena sta dva: tipična široka šoba in posoda za šampon, ki se pritrdi na pištolo in je najbolj uporabna pri pranju avtomobila.

Čiščenje vozila bi lahko s HDEm 401 opisali kot solidno. Moč in širina curka sta nekoliko manjša, zato si moramo za čiščenje vzeti več časa, kot bi ga za to porabili z večjimi napravami. Seveda je čiščenje neprimerno hitrejše kot ročni postopek. Če imate občutek, da bi visokotlačni čistilnik vsakodnevno uporabljali, si raje oglejte podobne modele s kakšen meter daljšo visokotlačno cevjo in višjim delovnim tlakom, da bo čiščenje nekoliko hitrejše. Za tedensko čiščenje avtomobila in občasno pranje orodja pa je takšna majhna naprava popolnoma dovolj.

Daljša cev in večja moč

elektro2.jpg

Večji izmed preizkušenih čistilnikov z oznako HDEm 451 je nadgradnja manjšega modela po moči in dodatkih. S 105 bari delovnega tlaka je za 10 barov močnejši kot prvi, s čimer pa so višji tudi pretok oziroma poraba vode, poraba električne energije in teža. Slabih deset kilogramov skriva tudi nekatere dodatke, ki pridejo prav med uporabo in transportom. Ročaj se izvleče iz naprave, tako da je vleka praktična, visokotlačna cev je dolga pet metrov, dodaten pa je tudi nastavek s šobo, na kateri spreminjamo tlak in širino curka.

S takšnim čistilnikom je tudi čiščenje avtomobilov ali plovil precej hitro in verjetno bi brez občutka zamudnosti oprali tudi dva ali tri avtomobile. Deset dodatnih barov tlaka se je najbolj izrazilo pri čiščenju najbolj odporne umazanije. Pri pranju nožev in podvozja vrtne kosilnice smo z večjim čistilnikom delo opravili kar hitro, z manjšim HDEm 401 pa je bilo za enak rezultat potrebnega nekaj več časa.

Dodatni nastavki za različne naloge

elektro3.jpg

Visokotlačni čistilniki manjših mer so torej okleščeni marsikaterih elementov, ki jih zasledimo v večjih napravah. Manjša moč, krajši električni kabel in visokotlačna cev, nimajo vgrajene posode za čistilo in podobno. Pri manjši napravi pa manjša moč motorja niti ni bila problematična, saj je več navajanja potrebovala le krajša visokotlačna cev. Pri pranju avtomobila je zato potrebnega nekaj prestavljanja čistilca, pri čiščenju vrtne kosilnice, orodja in strojev pa s tem seveda ne bi imeli težav – vozilo je le večjih mer. Za občasno čiščenje orodja in podobnih zadev ter takrat, ko se ne gibljemo veliko, je HDEm 401 brez dvoma ustrezen, pri avtomobilu pa vam bo petmetrska visokotlačna cev prišla zelo prav. Kasneje morda dokupite še rotacijsko krtačo ali kakšen podoben nastavek in vsako vozilo je oprano v nekaj minutah.

                                  HDEm 401              HDEm 451
Delovni tlak             95 barov                   105 barov
Pretok vode           300–360 l/h              360–390 l/h
Visokotlačna cev      3,5 m                            5 m
Električni kabel           5 m                             5 m
Teža                              7 kg                             9,5 kg