Pravilna zaščita oken lahko pozimi zmanjša izgubo toplote, poleti pa odvrača tako nadležno vročino. Z vztrajnim spuščanjem rolet, žaluzij in senčil ter zapiranjem zaves bo lahko tudi klimatska naprava delovala z veliko manjšo močjo ter porabljala manj elektrike.

Žaluzije in rolete

Žaluzije in rolete zelo dobro ščitijo pred vdorom vročine, saj v povprečju zmanjšajo povišanje temperature prostora za skoraj 50 odstotkov; zato pa so precej neučinkovite pri zimskem zadrževanju toplote v prostoru. Žaluzije omogočajo tudi precej dobro uravnavanje količine dnevne svetlobe, ki jo želimo, kakor tudi prezračevanja.

 

venetian_blinds.jpg

Senčila

Senčila so najbolj enostaven način varčnega ravnanja z energijo. Nameščena naj bodo čim bližje steklu, njihove stranice pa naj segajo na obeh straneh do stene. Namestitev senčil ustvari zaprt zračni prostor, ki poleti zmanjšuje vdor toplote, pozimi pa preprečuje, da bi jo stanovanje izgubljalo.

blinds.jpg

Oknice

Zaprte zelo dobro delujejo poleti, zato pa pozimi nekoliko slabše toploto zadržujejo. Sicer so povsem učinkovita varčna izbira, paziti moramo le, da so nameščene čim bližje oknu.

shutter_for_page.jpg

Zavese

Tudi zavese nekoliko pripomorejo k manjši energetski potratnosti, vendar pa ne smejo biti prosojne. Bolj kompaktne zavese lahko poleti vdor toplote zmanjšajo za 33 odstotkov, pozimi pa izgubo toplote zmanjšajo za 10 odstotkov.