Takšen koncept se zdi dokaj inovativen, privlačen pa je predvsem, ker ne uporablja pralnega praška, ki ni prijazen niti do okolja niti do naše kože, poleg tega pa je še razmeroma drag. Toda mar pralne krogle res delujejo?

d2608_new.jpg

Nenavadna pojasnila o delovanju

Pralne krogle vzbujajo dvom. Verjetno tudi zaradi nekoliko nenavadne razlage njihovega delovanja, ki vsebuje precej abstraktna pojasnila kemičnih in fizikalnih reakcij, poleg tega pa še kopico tehnologij, od magnetov pa do infrardečih žarkov. Eden izmed proizvajalcev tako trdi, da je njegova krogla iz antibakterijske keramike, ki oddaja OH- in 02-ione oziroma hidrokside in diokside. Prvi naj bi imeli sposobnost sterilizacije, drugi pa sposobnost razgradnje nekaterih organskih snovi kakor tudi sposobnost odišavljanja. Obe vrsti ionov naj bi uničili celične membrane bakterij.

Vse skupaj nekoliko spominja na kvazi tehnično retoriko, ki smo je vajeni v toliko reklamah; njihovim trditvam pa se čudijo tudi nekateri strokovnjaki, ki so dejali, da krogle morda res lahko proizvedejo ioniziran kisik, kot je denimo peroksid, ki pa ga verjetno ne bo dovolj, da bi učinkovito očistil umazana oblačila. Prav tako dvomijo, da lahko pralne krogle proizvedejo zadostno količino hidroksidov. Menijo pa, da lahko zmanjšajo pH vode, kar ima učinek,  podoben natrijevemu hidroksidu. Znanost pralnih krogel torej niti ni povsem iz trte izvita, morda pa je napačen samo njen način predstavitve.

img_2779.JPG

Niso povsem ekološke

Poleg tega, da ne potrebujejo praška, naj bi bile krogle narejene tudi iz naravne keramike ter povsem nestrupene plastike. Neškodljive naj bi bile tudi njene barve. V primerjavi s praškom naj torej v okolje ne bi spuščale nobenih neželenih kemikalij, ena krogla pa naj bi nadomestila 50 kilogramov praška. Kroglo je torej mogoče uporabiti večkrat, vendar pa je po koncu uporabe ni mogoče reciklirati. Poleg tega pa je velikokrat izdelana v zelo daljnih krajih, kar pomeni, da se med njenim prevozom sprosti veliko toplogrednih plinov. Takšne malenkosti posameznika enostavno spodbudijo, da začne dvomiti o dobrih namenih proizvajalcev.